Saksanpähkinän kuukausitiedote

ELOKUU 2020

Palasimme taas päiväkotiarkeen elokuun alussa ja mukana ovat olleet vanhat tutut pähkinät parilla uudella vahvistuksella. Päivien rytmi ja rutiinit ovat tulleet kaikille tutuiksi ja leikkejä ja muutakin touhua riittää. Elokuussa olemme erityisesti keskittyneet tunnetaitojen läpikäymiseen sekä lasten kaveruussuhteisiin. Myös tämän vuoden isompaa lähiympäristö- ja Oulu- projektia on vähitellen aloiteltu.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Lapsiryhmämme tällä hetkellä on erittäin keskusteleva ja osallistuu aktiivisesti kaikenlaiseen tekemiseen. Olemme käyneet paljon keskusteluja eri aiheista ja kannustaneet oman mielipiteen ja näkemysten kertomiseen samalla toisia kunnioittaen. Anneken kanssa lapset ovat päässeet puhumaan saksaa päivän eri tilanteissa ja tutuissa arkipäivän tilanteissa kannustamme pienimpiäkin käyttämään taas saksan kieltä.

Jokainen lapsi askarteli oman vahvuuspuun myöhempää käyttöä varten. Puun askartelussa tärkeää oli ohjeiden mukaan toimiminen, käsitteet ja saksien käytön harjoittelu (hienomotoriikka). Isommat lapset ovat askarrelleet itselleen omat ”turvamaskotit”, jotka auttavat hankalissa ja pelottavissa tilanteissa. Jokainen sai myös kertoa asioita omasta maskotistaan.

Ympäristötaiteeseen ja oululaisiin taiteilijoihin kävimme tutustumassa Pikisaaressa Pikisellä polulla. Innostuimme taideteoksista niin kovasti, että suunnittelimme ja teimme oman ympäristötaidepolun omaan metsämörrimetsäämme. Lapset valitsivat neljä eri tunnetta: ilon, onnellisuuden, surun ja jännityksen/pelon. Yhdessä mietimme, millaisia asioita tunteista tulee mieleen ja kuinka tunteita voi esittää taiteen keinoin. Metsään saimme tehtyä jännittävän eläinten pesän, surumyttyjä kaatuneeseen puuhun, ystävysten ringin luonnonmateriaaleista ja metsäneläinten herkkupöydän. Ympäristötaidepolulle olemme toivoneet vierailijoita ja muutamia ihmisiä siellä on käynytkin taidetta katsomassa.

Lauluja olemme laulaneet tunteista ja vähitellen lauluissa on alkanut vilahdella tutut oululaiset asiat. Varsinkin Toripolliisi- laulu on innostanut lapsia.

 

 

Minä ja meidän yhteisömme:

Koko elokuun ajan olemme keskittyneet lasten sosiaalisiin- ja tunnetaitoihin. Tässä apuna on ollut mahtava Piki- kirja sekä siihen liittyvät tehtävät. Lapset ovat osanneet erittäin hyvin pohtia aiheeseen liittyviä teemoja ja erilaiset harjoitukset ovat innostaneet kovasti. Päiväkodin seinällä on ollut myös yhteinen kaveruustaulu, johon jokainen on saanut liimata tarroja aina, kun joku päiväkodissa tekee toiselle jotain mukavaa. Tarroja on tauluun kertynyt mukavasti ja lapsille on luvassa yhteinen yllätys tarrojen pohjalta.

Projektia olemme aloitelleet tarkkailemalla eri retkillämme tarkemmin ympäristöä sekä tunnistamalla tuttuja paikkoja ja rakennuksia. Sinisessä huoneessa aloimme lukea Koiramäki- sarjaa ja juttelimme lasten kodeista. Lisäksi jokainen sai tehdä tehtäviä omaan kotiin liittyen.

Syntymäpäiviä on ehditty juhlia ja viettää jo useammat elokuun aikana. Lisäksi päiväkodilla on ollut harjoittelussa yksi kesäsetelityöntekijä ja yksi suomen kielen kieliharjoittelua suorittava.

Esikoululaiset ovat tutustuneet naapuripäiväkodin eskareihin ja aloittaneet yhteisen esikoulun liikuntaprojektilla. Myös Kummaa! –eskarikirjaan on päästy tutustumaan yhdessä.

Kasvan, liikun ja kehityn:

Elokuun aikana on saatu ulkoilla pääosin auringonpaisteessa ja vielä kesäisessä säässä. Erilaiset hippaleikit ovat olleet varsinkin isompien suosiossa, pienemmät ovat innostuneet hiekkalaatikkohommista, pyöräilystä ja kiikkumisesta.

Kevään jälkeen pääsimme taas pitkästä aikaa Urheilutalolle jumppaan. Jumpassa olemme harjoitelleet erilaisia perusliikuntataitoja ja ohjeen mukaan toimimista leikkien avulla, jotka ovat liittyneet pääosin tunnetaitoihin. Eri leikeissä on muun muassa autettu kaveria ja kiukuteltu oikein kunnolla ja luvan kanssa! Pienemmät ovat jumppien aikana tehneet oman autojumpan liikennepuistossa ja tehneet kävelyretken rantaan laivoja katsomaan.

Anneken kanssa lapset ovat järjestäneet omat Saksanpähkinän olympialaiset. Jokainen askarteli itselleen seppeleen ja yhdessä eskarit suunnittelivat kaikille sopivat lajit. Lajeina olivat jalkapallo, sählypujottelu, pallonheitto, keihäänheitto, pikajuoksu ja viesti. Kaikki olivat innolla mukana ja olympialaisten lopuksi jokainen sai itselleen kaulaan hienon kultamitalin.

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Kesän jälkeen menimme heti jännittyneinä kasvatuslaatikollemme Hollipuistoon ja löysimme herneitä, retiisejä ja kesäkurpitsoita. Tomaattien kypsymistä odotellaan! Satoa olemme nauttineet aina välipalalla. Laatikkoa on vielä elokuussakin kasteltu joko koko porukalla ulkoilun aikana tai pienemmissä porukoissa. Kiitos vielä kaikille jotka kävitte kesällä kastelemassa istutuksia!

Nuppusretkeläiset pääsivät elokuun lopussa omalle retkelleen ja retken aikana tutustuimme väreihin. Keräsimme väreihin sopivia asioita luonnosta ja leikimme muutamia värileikkejä.