Helmikuu 2019

Helmikuussa päiväkodillamme teki harjoitteluaan kaksi varhaiskasvatuksen opiskelijaa yliopistolta. Loppukuusta juhlimme karnevaaleja ja helmikuun aikana teimme paljon erilaisia karnevaalivalmisteluja askarrellen, laulaen ja leikkien. Lisäksi olemme tutustuneet talviurheilulajeista tarkemmin vielä luisteluun ja hiihtoon sekä niissä tarvittaviin taitoihin.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot

Eteisen susilauma valmistui, kun kaikki saivat maalattua omat taikataikinasta muotoilemansa sudet. Pienryhmissä on myös askarreltu hirviä ja kettuja, joista on myös etsitty tietoa. Lisäksi perunapainannalla painettiin koristeiksi eläintenjälkiä. Talvesta ja eläimistä olemme laulaneet erilaisia lauluja ja Runebergin päivän kunniaksi runoilimme omat metsäneläinrunot.

Karnevaaleja valmisteltiin hankkien tietoa juhlasta ja tutustuen juhlan viettämiseen Saksassa. Lapset harjoittelivat ahkerasti lauluja juhlaa varten ja erilaiset koristelut ja naamarit valmistuivat helmikuun viikkojen aikana.

Helmikuun metsänuutisissa lapset kertoivat helmikuun tapahtumista ja kuvittivat ne. Metsänlehden voi lukea taas päiväkodin eteisen seinältä.

Eskarit aloittivat lukuhöperöprojektinsa tutustumalla kirjastoon. Pääsimme kiertämään eri paikoissa, muun muassa varastossa ja katsomaan palautusautomaatin toimintaa. Projektin jatkoa varten lainasimme päiväkodille kirjoja.

Minä ja meidän yhteisömme

Eskarit kävivät tutustumassa evankelisluterilaisen kirkon lähetystyömaiden kulttuureihin keskustan seurakuntatalolla ja Outi vieraili päiväkodilla kertomassa tansanialaisen tytön elämästä.

Ystävänpäivän kunniaksi kutsuimme vanhemmat mukaan leikkipäivään ja mukana olikin mukava määrä vanhempia. Esitimme metsäneläinten ystävyyslaulun ja jakaannuimme eri leikkihuoneisiin vanhemmat mukana. Leikit sujuivat tutulla kaavalla ja vanhemmat toimivat innokkaina leikkiin osallistujina metsän kaupassa, hämähäkkihuoneessa, karhuluolassa, muurahaispesässä ja tutkimushuoneessa.

Karnevaaleja vietettiin tänä vuonna tuttuun tapaan. Lapset saivat pukeutua haluamiinsa rooliasuihin ja päiväkodin täyttivät erilaiset eläimet, satuhahmot ja supersankarit. Aamu sujui rauhallisesti ja karnevaalijuhlassa lauloimme karnevaalilauluja, leikimme erilaisia leikkejä ja tanssimme tietysti poloneesin tahtiin ympäri päiväkotia. Välipalalla herkuteltiin karnevaaliherkuilla ja iltapäivä sujui omissa rooliasuissa leikkien.

Kasvan, liikun ja kehityn

Helmikuussa on jumpattu erilaisten eläinjumppien teemalla ja samalla on harjoiteltu erilaisia liikkumisen taitoja sekä yhdessä toimimisen ja toisten auttamisen taitoja. Myös pienet ovat jumpanneet päiväkodilla isompien ollessa urheilutalolla.

Luistelimme vielä helmikuun alussa ja taitojaan pääsivät testaamaan kaikista pienimmät luistelijat. Jäällä harjoittelimme tasapainoa ja jäälle kupsahtaessa myös ylösnousemista. Luistelussa tarvittavat taidot kehittyivät paljon eteenpäin muutaman kerran aikana. Loppukuusta hiihdimme ja suksilla harjoittelimme myös tasapainoa sekä koordinaatiokykyä. Mäen nouseminen vaati erityistä voimaa sekä suksien hallintaa ja alamäessä sai mukavan huimat vauhdit!

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Helmikuussa harjoittelimme sinisessä huoneessa lukuja välillä 1-10 ja teimme niillä myös helppoja laskuja. Tutkimushuoneessa on jatkettu luonnonmateriaalien tutkimista ja tiistaisin leikkipäivänä pari lasta kerrallaan on tehnyt animaatiota ipadeilla.

Metsämörreissä olemme käyneet aina tiistaisin. Eläinleikit ovat olleet suosittuja myös metsässä ja lisäksi olemme harjoitelleet eläinten suojaväriin liittyviä asioita. Karnevaaliviikolla metsässä järjestettiin Metsämörrin omat karnevaalijuhlat. Osa lapsista teki karnevaaleihin koristeluita ja osa järjesti karnevaalien herkkupöydän. Molemmissa porukoissa lapset käyttivät mielikuvitustaan suunnittelussa ja luovuutta toteutuksessa. Lisäksi lapset etsivät jälkiä metsästä ja pohtivat, ketä karnevaaleihin on tulossa vieraiksi.