Saksanpähkinän kuukausitiedote

 

HELMIKUU 2020

Helmikuu on ollut tapansa mukaan täynnä säpinää erilaisten juhlien ansiosta!

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Taideaamuissa olemme valmistautuneet karnevaaleihin. Vessapaperirullan avulla painoimme talvisia taideteoksia ja pienimmät tekivät karnevaalien väreissä valkoiselle paperille karnevaalihumua. Lisäksi taiteilimme herkullisen näköiset karnevaalipullat, joissa kermana toimi partavaahdon ja liiman sekoitus. Karnevaaleihin liittyen olemme myös laulaneet karnevaalilauluja. Ystävänpäiväviikolla puhuimme paljon ystävyydestä ja runoilimme jopa oman ystävärunon. Pelasimme aliasta itse tekemillämme ystävyyssanoilla sekä myös tunnesanoilla. Olemme aloittaneet erilaisiin musiikkityyleihin tutustumisen ja tähän asti olemme kuunnelleet jo rokkia, räppiä, klassista musiikkia ja Kalevalan päivän kunniaksi kansanmusiikkia ja samalla soitimme kanteleella mustikka ja mansikka sointuja. Musiikkityyleistä ehdoton suosikki oli lasten mielestä räppi, joka kertoo siitä, kuinka kiusaaminen on ikävää. Olemme myös aloitelleet uutta projektia liittyen kiviin, peikkoihin ja jättiläisiin. Siihen liittyen olemme saduttaneet ja musiikkimaalanneet omat satuhaltijat metsänhaltijoiden Tapion ja Mielikin innoittamina.

Minä ja meidän yhteisömme:

Helmikuun alussa päiväkodissamme aloitti kaksi uutta harjoittelijaa, Aino ja Karoliina. Olemme saaneet nauttia heidän opetuksesta ja seurasta koko kuukauden. Meitä ilahdutti myös Lukan kolme päivää kestänyt TET-jakso. Myös isovanhemmat vierailivat Saksanpähkinässä ja taiteilivat kanssamme karnevaalikoristeita vessapaperirullista ja paperisuikaleista. Suomen ja Saksan kulttuurien eroihin olemme syventyneet pohtimalla laskiaisen ja karnevaalien perinteitä ja yhdistimme ne karnevaalipäivänä syömällä herkullisia karnevaalipullia. Suomen kansanperinteeseen olemme tutustuneet erilaisten kansansatujen ja Kalevalan kautta.

Kasvan, liikun, kehityn:

Alkukuussa luistelut jatkuivat ja viikon aikana nähtiin ihan mahtavia kehityskaaria. Jumpissa olemme liikkumisen lomassa harjoitelleet matikkajuttuja mm. avaruudellista hahmotusta ja lukujonoja. Lapset tykkäsivät kovasti junaleikistä, jossa piti musiikin loputtua löytää oma paikka junasta numeron perusteella. Musiikkiprojektiin liittyen olemme tanssineet rokkia ja kokeilleet myös vähän hip hoppia. Olemme myös harjoitelleet paljon yhteistoimintaa isojen auttaessa pienempiä taitojen hallinnassa. Pihalla on pelattu päivittäin sählyä erilaisin joukkuein ja myös jäämies ja polttopallo ovat olleet suosittuja leikkejä. On ollut mukava nähdä lasten liikunnan ilo päivittäin. Iloa nähtiin myös laskiaismäessä, kun pääsimme nauttimaan aurinkoisesta pakkaspäivästä ja liukkaasta mäestä.

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Helmikuussa kävimme vain kerran metsämörriretkellä ja silloinkaan emme päässeet itse metsään kaivaustöiden takia. Suuntasimme viereiselle kukkulalle, jolla lapset saivat leikkiä vapaasti siihen asti, että kylmä tuuli ajoi lämpimään teen ääreen. Sinisessä huoneessa on projektin ja musiikin lisäksi keskitytty matemaattisten taitojen harjoitteluun. Olemme harjoitelleet yhteen- ja vähennyslaskuja, lukujonoja, geometrisiä muotoja sekä luvun ja määrän yhdistämistä. Tutustuimme myös aisteihin sekä erilaisiin tunteisiin ja niiden ilmaisemiseen leikin kautta.