LOKAKUU 2019

Lokakuun aikana ehti tapahtua monenlaista mukavaa yöretkestä syyslomaan. Osa lapsista lomaili, osa pääsi nauttimaan päiväkodin touhuista pikku porukalla. Talvikin saapui iloksemme lumen ja pakkasen kera ja jätimme taaksemme sateet ja kuravaatteet.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Syyslomalla haimme kirjastosta uusia kirjoja, ja Erwin kävi lueskelemassa lapsille saksaksi. Eskareiden projektit ovat jatkuneet saksaeskarin muodossa, jolloin on opittu mitä erilaista on Suomella ja Saksalla. Lähestyvään lyhtyjuhlaan eskarit valmistautuivat lyhtyjä askartelemalla ja leipomalla juhlalle tyypillisiä keksejä.

Vanhempien ohjaamissa taideaamuissa on opittu taiteen eri muotoja. Harjoittelimme sarjakuvan tekemisen periaatteita, kun lasten keksimälle avaruustarinalle tehtiin kuvitus. Aluksi lämmiteltiin piirustusharjoituksilla, minkä jälkeen Stefan kuvitti sarjakuvan. Isommat lapset saivat vahvistaa kuvat tussilla. Kirsin kanssa puolestaan kokeiltiin logojen tekemistä, aiheena oli oma päiväkotimme. Muina taideaamuina on kokeiltu taiteilua suihkuttamalla vettä paperille asetelluille silkkipapereille, jolloin muodostui kauniita värikuvioita, tehty yhteistyönä kollaasi lehtikuvista leikkelemällä sekä valmisteltu isänpäiväkortteja yhdistelemällä aikaisempina taideaamuina opittuja tekniikoita. Taideaamujen ulkopuolella on tehty taitteluja paperista, askarreltu lyhtyjä lyhtyjuhlaan sekä tutustuttu surrealistiseen taiteeseen tutustumalla etukäteen eri taiteilijoiden teoksiin sekä vierailemalla taidemuseossa toiminnallisessa Jaetut unet –näyttelyssä.

Lyhtyjuhlalaulujen muisteleminen alkoi hyvissä ajoin, ja hyvin laulut palautuivatkin mieleen muutaman kerran jälkeen!

Minä ja meidän yhteisömme:

Eskarit pääsivät kauan odotetulle kouluvierailulle Nuottasaaren kouluun ja pääsivät osallistumaan kirjainten harjoitteluun sekä välituntiin.

Outi seurakunnalta kävi kertomassa tarinan kasvamisesta.

Lokakuun odotetuin tapahtuma oli ehkäpä yöretki, johon yli 4-vuotiaat pikkuastronautit osallistuivat. Astronauttitaitojen harjoittelu viimeisteltiin Nasan toimintakeskuksessa, missä myös jaettiin viralliset astronauttitunnukset sekä varusteet avaruusmatkaa varten. Raketti laukaistiin matkaan ja saavuimme avaruuteen, jossa tehtävänämme oli suorittaa tehtäviä ja tutkimuksia eri planeetoilla. Samalla lupasimme etsiä eksyneen avaruusolion kotiplaneettaa. Selvittyämme tehtävistä ja seikkailuista Venuksella, Marsilla, Jupiterilla, Saturnuksella ja Neptunuksella onnistuimme löytämään myös reitin Marshmallow –planeetalle, josta olio oli kotoisin. Palasimme tyytyväisinä avaruusasemalle iltapalalle ja nukkumaan onnistuneen avaruusmatkan jälkeen. 

Kasvan, liikun, kehityn:

Jumpassa on siirrytty avaruusaiheesta syksyisiin teemoihin sekä matkustettu junalla erilaisille asemille. Pienetkin ovat päässeet useamman kerran jumppaan, kun jumppaan lähtijöitä on ollut vähemmän. Näillä kerroilla on harjoiteltu yhteistoimintaa ja pallonkäsittelyä sekä kokeiltu erilaisia tapoja liikkua laulaen ja leikkien. On liikuttu myös musiikin mukaan käyttäen välineinä värikkäitä huiveja.  Retkillä on saatu hyvää hyötyliikuntaa kävelemällä kirjastoon, taidemuseosta päiväkodille ja nuppus- sekä metsämörriretkien yhteydessä.

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Retkillä on tutkittu syksyisiä merkkejä ja lumen saavuttua muisteltiin minkälaisia jälkiä mikäkin eläin jättää. Matkalla metsämörrimetsään löytyikin vaikka minkä eläimen jälkiä, ja innostuimme rakentelemaan eläimille talvipesiä. Muistelimme myös mitä tarkoittaa suojaväri.

Nuppusretkeläiset tutustuivat omalla retkellään syksyn merkkeihin ja siihen liittyviin väreihin.