Saksanpähkinän kuukausitiedote


ELOKUU 2023

Kesäloman jälkeen päästiin päiväkodilla aloittamaan innokkaasti uutta toimintakautta. Mennyttä kesää muisteltiin erilaisten piirustus- ja maalaustehtävien kautta sekä kertomalla kesämuistoja. Vähitellen elokuun aikana saimme porukan kokoon ja tutut päivittäiset rutiinit sekä viikoittaiset puuhat ovat alkaneet sujua vanhaan malliin.  Uudet eskarilaiset pääsivät aloittamaan esiopetuksen yhdessä montessoreiden kanssa.

 

Tämän toimintakauden projekti alkoi jalkapalloon tutustumisella ja tutustumalla projektimaskottiimme Kupsuun. Kupsun seurassa päiväkotimme oma jalkapallojoukkue lähtee myöhemmin tutustumaan maihin, kulttuureihin ja ihmeisiin ympäri maapalloa, mutta ensin tutustutimme Kupsun asioihin, joista Suomi on tunnettu.


Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot

Elokuun aluksi tutustuimme tarkemmin jalkapalloon sekä siihen liittyviin asioihin sekä suomeksi että saksaksi. Erilaisia kädentaitoja harjoiteltiin askartelemalla omat pelipaidat seinälle sekä hamahelmitöillä. Lisäksi pohdimme yhdessä, millaisia taitoja jalkapallonpelaajalla on hyvä olla.

 

Projektiin liittyen olemme miettineet, millaisia asioita Suomeen liittyy ja millaisia asioita haluaisimme kertoa Suomesta. Yhteisten keskustelujen pohjalta olemme tutustuneet enemmän suomalaiseen luontoon ja erityisesti marjoihin. Olemme laulaneet marjoihin liittyviä lauluja, opetelleet tunnistamaan marjoja ja niiden värejä sekä myös maistelleet niiden makuja. 4-5-vuotiaat tekivät omat marjataulut harjoitellen samalla oman nimen kirjaimia. Lisäksi jokainen sai kokeilla orvokkipainantaa ja saimme kauniit taulut koristamaan päiväkotia.

 

Tänä vuonna tiistaiaamupäivisin pääsemme keskittymään enemmän musiikkiin perjantain lauluhetkien lisäksi. Isommille ja pienemmille on omat musiikkihetkensä, joiden sisällöt kuitenkin vastaavat melko pitkälti toisiaan. Musiikkitiistait aloitettiin tutustumalla jalkapallokannustuksiin ja erilaisiin rytmeihin, joita jalkapallokatsomossa voi kuulla. Teimme myös oman hienon kannustushuudon omalle joukkueellemme. Rytmijuttuja jatkettiin askartelemalla jokaiselle lapselle oma rumpu, joita on soiteltu nyt useampana tiistaina. Olemme mm. harjoitelleet löytämään rummusta erilaisia ääniä monipuolisia soittotapoja hyödyntämällä ja rytmittäneet omaa nimeämme sekä luontosanoja. Rumpujen kanssa teimme myös mielikuvitusmatkan marjametsään. Suomeen liittyen olemme tutustuneet soittimiin, joita voi kuulla ja nähdä suomalaiseen kansanmusiikkiin liittyen.

 

Kirjaeskarissa olemme aloittaneet eskarikirjaa ja tutustuneet siinä seikkaileviin hahmoihin. Erilaisia tehtäviä on tehty ja myös eskareiden oma lukudiplomi saatiin alulle.Minä ja meidän yhteisömme

Elokuussa päiväkotiarjen alkaessa muistellaan leikeissä ja päiväkodin eri tilanteissa yhdessä toimimisen sääntöjä, toisen huomioimista sekä kohteliasta käytöstä. Olemme myös ohjanneet lapsia erilaisiin leikkeihin ja löytämään päiväkodista monipuolisesti erilaista tekemistä. Oman mielipiteen kertomista, asioiden selvittämistä ja perustelua on harjoiteltu erilaisissa arjen tilanteissa sekä tehtävissä. Jalkapalloprojektiin liittyen mietittiin reilun pelin sääntöjä päiväkotiin, joita voi muistella vihreiden ja keltaisten korttien pohjalta.

 

Kasvan, liikun ja kehityn

 

Heti elokuun aluksi saimme päiväkodillemme vieraaksi Jannen, joka piti yli 3-vuotiaille futiskoulua Hollihaan puistossa. Neljän kerran aikana opettelimme erilaisia jalkapallossa tarvittavia taitoja kuten kuljetusta, pallon haltuunottoa eri tavoin ja yhdessä toimimista eri leikkien ja pelaamisen kautta. Ilo ja innostus pelaamiseen syttyi monella treenien myötä.

Futiskoulun jälkeen pääsimme taas tutusti jumppaan Osykin lukiolle. Ensimmäisillä kerroilla harjoittelimme perusliikuntataitoja sekä jumpassa toimimista erilaisten projektiin liittyvien teemojen kautta. Pienemmät kävivät samaan aikaan omassa jumpassa puistossa yhdessä montessorien kanssa sekä retkeilivät liikennepuistoon leikkimään autoja. Isommat päiväkotilaiset ovat olleet innokkaita hippaleikkijöitä ulkoilujen aikana ja tilaa juoksemiseen ja leikkiin on mahdollistettu siirtymällä silloin tällöin ulkoilujen aikana puiston puolelle.

 

Eskarit pääsivät uimakouluun heti esiopetusvuoden aluksi. Erilaisten leikkien avulla lapset tutustuivat veteen ja alkeisuimataitoihin. Kaikki olivat rohkeita vedessä liikkujia ja varmuus omia taitoja kohtaan kasvoi viikon aikana. Uimakoulun lopuksi eskarilaiset saivat vielä arvioida omia taitojaan uimakouludiplomiin.Tutkin ja toimin ympäristössäni

Elokuun aikana olemme vierailleet kasvatuslaatikollamme katsomassa, milloin sadonkorjuu on ajankohtaista. Pääsimme jo perunannostoon ja saimme välipalaksi maukkaat itse kasvattamat lohkoperunat. Laatikko on myös osoittautunut yllätysten laatikoksi, sillä istuttamamme kyssäkaali osoittautuikin nauriiksi ????

 

Elokuussa olemme tutkineet ja selvittäneet asioita liittyen suomalaiseen luontoon ja sen monimuotoisuuteen.  Suohon ja sen kasveihin tutustuttiin tarkemmin laatikkoon tehdyn minisuon avulla. Katselimme kuvia suomaisemista sekä pääsimme tunnustelemaan asioita, joita suolla kasvaa. Suolla liikkumista kokeiltiin pehmeän, hyllyvän leikkisuon avulla, ja pohdittiin, mitä marjoja ja eläimiä sekä lintuja suolla voi nähdä. Suomen luonnon päivän kunniaksi isommat lähtivät valokuvausreissulle Hollihaan puistoon, jossa jokainen sai ikuistaa itselleen tärkeän asian luonnosta. Valokuvista teimme hienon valokuvanäyttelyn eteisen seinälle. Metsämörrissä tutustuttiin suomalaisiin metsän eläimiin, tehtiin niille pesiä ja mietittiin jokaisen eläimen ravintoa.

 

Marjoihin liittyen harjoittelimme lukumäärän ja numeromerkin yhdistämistä, luokittelua sekä enemmän-vähemmän-käsitettä. Marjoja maistellessa harjoiteltiin kuvailemaan marjojen makua sekä perustelemaan omaa mielipidettä marjojen mausta. Kaikki olivat rohkeita maistelijoita!