SYYSKUU 2019

Syyskuu jatkui teeman mukaisella toiminnalla, sillä aloitimme elokuussa uuden projektin taivaan ja sään ilmiöistä. Syyskuussa painotuksena on ollut avaruus ja avaruusteema huipentuukin yöretkeen lokakuun ensimmäisenä perjantaina.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Olemme lukeneet avaruudesta kertovia kirjoja saduista tietokirjoihin sekä lorutelleet, laulaneet ja soittaneet sekä sää- että avaruuslauluja. Suomenkielisten kappaleiden lisäksi olemme harjoitelleet myös tuttuja sekä uusia saksalaisia loruja ja lauluja. Saksalainen Erwin kävi myös lukemassa meille kirjaa loppukuusta.

Taideaamuina sekä sinisessä huoneessa on ehditty perehtyä monenlaiseen maalaus- ja askartelutekniikkaan. Olemme marmoroineet liisterin ja maalin kanssa avaruusmaisemaa pahville, painaneet planeettoja ilmapallojen kanssa, roiskineet galakseja tiski- ja hammasharjojen sekä ritilän avulla, askarrelleet eri tekniikoin tähtikuvioita ja tähtitaivaita, tähdenlehtoja sekä ikkunatähtiä ja maalanneet styroksipalloista planeetat, jotka saamme piakkoin ripustettua kattoon tähtien ja ufojen kera. Lisäksi olemme tehneet isolle kartongille eri luonnonmateriaaleja (multa, hiekka, lehdet) hyväksi käyttäen maapallon ja avaruuden. Taiteellisen ilmaisun lisäksi hienomotorisia taitoja on siis harjoiteltu ahkerasti!

Minä ja meidän yhteisömme:

Elokuun alussa sisustettu sateenkaarihuone on saanut seurakseen uuden huoneen: avaruustutkimushuoneen, joka on sisustettu avaruusteemaisella materiaalilla sekä suurella määrällä alumiinifoliotaJ Huoneessa voi harjoitella matemaattisia tehtäviä, hahmotusta ja rakentelua sekä leikkiä lennonjohtoa yms. Lisäksi meidän ruokailutilamme on saanut uutta ilmettä valmistellessamme yöretkeä.

Syyskuun alkupuolelle olimme tilanneet päiväkodille valokuvaajan, joka otti sekä ryhmä- että yksilökuvat kaikista lapsista ja aikuisista.

Järjestimme taidegalleria-aamun vanhemmille, jotka saivat tulla oman aikataulunsa mukaan aamun aikana katselemaan, mitä kaikkea olemmekaan saaneet aikaan alkusyksyn aikana! Toinen taidegalleria-aamu olisi tarkoitus järjestää vielä ennen joulua.

Yksien syntymäpäiväjuhlien lisäksi olimme saaneet syyskuun ajaksi toisen harjoittelijan, jonka läksiäisetkin juhlittiin syyskuun lopussa.

Esikoululaiset ovat jatkaneet yhteistyössä naapurieskareiden kanssa kirja- ja tiede-eskaria. Jokainen eskari huolehtii vuorollaan omista viikoittain vaihtuvista vastuutehtävistään ja lisäksi olemme tehneet kauppareissuja opetellen samalla liikennesääntöjä, ostoksien tekemistä, hintoja ym.

 

Kasvan, liikun ja kehityn:

Syyskuu on tuonut tullessaan viileämpiä ilmoja sekä sateita. Olemme seuranneet pihalla sadekertymiä sekä päivittäisiä ulkolämpötiloja samalla harjoitellen säänmukaista pukeutumista. Pihalla ollaan oltu säässä kuin säässä. Vierailimme viimeistä kertaa kasvatuslaatikolla ja söimme loput herneet ja retiisit.

Jumpassa on tutustuttu avaruuteen liikunnan keinoin. Olemme tehneet astronauttien avaruusharjoitteita yöretkeä varten, harjoittaneet reaktiokykyä ja tasapainoa, pallonkäsittelytaitoja ja ohjeiden kuuntelemista sekä nähdyn ja kuullun yhdistämistä liikkumiseen. Taitoja on harjoiteltu leikkien ja pelien avulla yhdistäen planeetat, raketit, asteroidit ym. avaruuteen liittyvät asiat hauskalla tavalla.

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Sademittarin seuranta on kuulunut vielä syyskuussakin aamupäiväulkoiluihin ja taulukkoon on merkitty sademäärät muistiin.

Sähköön tutustuttiin tarkemmin Anne-Marin ohjaamassa taideaamussa, jolloin muovailtiin avaruusraketit ja asennettiin niihin valot led-lamppujen ja paristojen avulla.

Tiede-eskarissa eskarit ovat tutustuneet mielenkiintoisiin ilmiöihin, kuten kuumailmapallon toimintaan ja esineiden kelluntaan vedessä veden suolapitoisuuden kasvaessa. Sinisessä huoneessa ja iltapäiväpiireissä olemme tutustuneet avaruuteen ja planeettoihin kirjojen ja videoiden, värityskuvien ja tehtävien sekä erilaisten leikkien ja askarteluiden avulla suomeksi ja saksaksi.

Metsämörriretkillä olemme pelanneet avaruusteemaisia leikkejä ja pelejä sekä havainnoineet eri tavoin syksyn ilmiöitä. Avaruusmaisemaa on taiteiltu luonnonmateriaalista valmiiden kehysten sisään.Avaruusaihe on tarttunut myös lasten leikkeihin metsässä ja mörrimetsästä löytyykin kaatunut puu, joka on toiminut hyvin lasten avaruusrakettina.