Saksanpähkinän kuukausitiedote

KESÄKUU 2020

Kesäkuussa olemme keskittyneet pienryhmätyöskentelyyn ja erilaisiin leikkeihin. Jokaisen lapsen vahvuuksia on huomioitu eri tilanteissa ja myös harjoiteltu uusia taitoja kaikkien kanssa. Olemme nauttineet ihanasta kesäilmasta ulkoilemalla paljon: ulkoilujen, metsämörrien ja sinisten huoneiden aikaan olemme käyneet kasvatuslaatikolla kastelemassa istuttamiamme taimia, tutkineet kesäistä luontoa sekä liikuttu erilaisten jumppien ja ulkoleikkien muodossa. Kesäsetelillä päiväkodissa ovat työskennelleet kahden viikon ajan entiset päiväkotilaiset Aino ja Lilja. Suville ja Alinalle sanoimme kiitokset ja heipat ennen kesälomalle jäämistä.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Alina on pitänyt saksankielisiä sinisiä huoneita ja niiden aikana on tehty paljon liikunnallisia tehtäviä. Lapset ovat käyttäneet saksankieltä Alinan kanssa myös päivän eri tilanteissa, pelatessa ja askarrellessa.

Taideaamut ovat keskittyneet luontoon. Perushienomotorisia taitoja harjoiteltiin kukka-askarteluissa ja hahmotusta laveeraustehtävässä, jossa liidulla piirrettiin ensin luonnosta löytyviä asioita ja ne taiottiin vesivärin avulla esiin. Sinisen huoneen aikana on maalattu myös voikukalla.

Kesäisiä lauluja olemme laulaneet aina perjantaisin sekä tutustuneet laulujen avulla myös eri väreihin. Olemme kuunnelleet myös kesäisiä luonnon ääniä ja keskustelleet niistä tulleista mielikuvista.

Minä ja meidän yhteisömme:

Kesäkuussa olemme viettäneet päiväkodilla muutamat synttärit ja jutelleet muutenkin kesän juhlista. Juhannus sekä luonnonkukkien päivä se ja niiden viettotavat ovat tulleet tutuiksi ja lapset pääsivät miettimään myös omia juhannustaikojaan.

Kesäkuun aikana olemme havainnoineet tarkemmin lasten leikkejä ja keskinäisiä suhteita. Elokuussa jatkamme tätä ja harjoittelemme lasten kanssa leikki- ja yhdessäolontaitoja. Pienempien pähkinöiden kanssa olemme tutustuneet kavereiden nimiin ja tunnistamiseen.

 

Kasvan, liikun ja kehityn:

Ulkoilujen ja sinisten huoneiden aikana olemme pelanneet ja leikkineet liikunnallisia leikkejä pihalla ja puistossa. Erilaiset piiloleikit ovat olleet suosittuja.  Lapset ovat innostuneet niistä kovasti, joten kesälläkin sitten vaan porukalla pihapelejä aikuisten ja lasten kanssa pystyyn.  Perusliikuntataidoista olemme harjoitelleet erityisesti hyppimistä.

Kehonhahmotusta olemme tehneet laulujen avulla. Jokaisesta lapsesta otettiin kuva ja he saivat piirtää itsensä pahville. Pahvista leikattiin vartalo-osa irti ja metsämörrissä lapset saivat etsiä itselleen erilaisia metsävaatteita.  Viimeisellä metsämörriretkellä pidettiin Metsämörrin kesäkisat. Lajeina oli erilaisia hyppy- ja heittolajeja joista saatiin pisteitä. Eniten pisteitä keränneet lapset julistettiin kesäkisojen mestareiksi.

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Olemme käyneet usean kerran viikossa kastelemassa lähipuistoon istutuslaatikkoon istuttamiamme taimia. Myös takapihalla olevia raparperejä olemme hyödyntäneet välipaloilla. Lähiympäristöä olemme tutkineet käymällä luonnonkukkaretkellä ja aarteenetsinnässä. Toisella linturetkellä lapset tekivät havaintoja tutuista lintulajeista. Ennen linturetkeä lajeja käytiin läpi lintubingon avulla.