JOULUKUU 2017

Joulukuussa juhlitaan… lauletaan Kuukausilaulussa ja se on pitänyt paikkaansa myös päiväkodissa. Joulukuussa on valmisteltu ja juhlittu erilaisia juhlia ja odotettu ahkerasti joulua.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Joululauluja on harjoiteltu sekä suomeksi että saksaksi ja leikitty erilaisia tonttuleikkejä. Lisäksi harjoittelimme lauluja myös päiväkodin Suomi100- juhlaa varten, jossa esitimme suomalaisen urheilun huippuhetkiä.

Kirjastossa kävimme joulukuun loppupuolella palauttamassa kirjoja ja samalla vierailimme myös teatterilla, jossa oli esillä jouluseimiä eri maista.

Joulua olemme käsitelleet eri tavoin. Olemme puhuneet perheiden erilaisista jouluperinteistä sekä keksitty jouluisia arvoituksia ja riimejä. Lisäksi olemme kuunnelleet joululauluja sekä kerrottu omia mielipiteitä niistä. Mukaan on tietysti liitetty myös omaa soittoa ja tanssia.

Kirjaeskareissa keskityttiin kirjan tehtäviin liittyen lämpimään talvipukeutumiseen sekä matematiikkaan. Eskarit tekivät myös syksyn juhliin liittyviä tehtäviä sekä päivittivät päiväkodin sivuille oman liikuntabloginsa. Harjoittelimme myös tietokoneen käyttöä ja näppäimistöllä kirjoittamista laatimalla joulupukille kirjeen, jonka harjoittelijamme Miriam toimitti Rovaniemelle Joulupukille.

Minä ja meidän yhteisömme:

Heti joulukuun alussa eskarilaiset pitivät meille pihalla oman joulutalonsa avajaiset. Eskarilaiset esittivät meille muille Leipuri Tonttu- laululeikin ja joulutalon valot sytytettiin. Talo on ollut kaikkien ihailtavissa leikkimökin ikkunan takana koko joulukuun.

Seuraavana päivänä itse Nikolaus ilahdutti meitä vierailulla. Lapset vastaanottivat Nikolauksen reippaasti ja lauloivat hänelle muutaman joululaulun. Nikolaus kertoi meille omat juttunsa kultaisesta kirjastaan ja toi tietysti yllätyspussit, joilla herkuteltiin välipalalla.

Suomi100- juhla pääsimme tapaamaan suomalaisia urheilijoita. Paavo Nurmi sytytti tulen stadionille ja heti perään kuulimme keihäänheittäjien haastattelun. Keke Rosberg kaahaili hurjasti autoillaan ja Leijonat tekivät maailmanmestaruusmaalinsa Ruotsia vastaan. Maammelaulu kajahti komeasti ja loppuun juontajat toivottivat Suomelle monia hyviä urheiluvuosia lisää. Esityksen jälkeen herkuteltiin Annen leipomuksilla ja nautittiin juhlavasta tunnelmasta.

Myös Metsämörrimetsässä vietettiin joulujuhlaa koko päiväkotiporukan voimin. Tonttu oli piilottanut metsään lapsille erilaisia tehtäviä ja Metsämörri kävi myös meitä tervehtimässä ja tutustumassa uusiin lapsiin.

Ennen joulua syötiin vanhempien kanssa vielä jouluista aamupalaa ja lauloimme esitykseksi saksalaisia joululauluja. O Tannenbaum kuultiin monella kielellä ja lopuksi vielä heavymetal-versio ilmakitaroilla säestettynä oli lapsille varmasti mieleenpainuva.

Kasvan, liikun, kehityn:

Jumppaan ehdittiin joulukuussa vain pari kertaa. Viimeisellä kerralla jumpattiin tonttujumpan tahtiin, jossa harjoiteltiin erilaisia tonttutaitoja, lajiteltiin paketteja ja otettiin karkailevia tonttuja kiinni. Jännittävintä oli tietysti pimeässä jumppasalissa hiipparointi sekä loppujumpan rekiajelu.

Itsenäisyyspäivän jälkeen lasten leikeissä näkyi linnanjuhlat. Järjestimme omat pienimuotoiset juhlamme valitsemalla presidenttiparin, joka kätteli vieraat juhlarummutuksen säestämänä. Ohjelmassa oli tietysti paljon tanssia. Tanssimista harjoiteltiin vielä jouluviikolla jouludiskossa.

Arkitaidoissa monella lapsella on mennyt eteenpäin talvivaatteiden pukeminen. Kypärälakit, lahkeet ja hanskat alkavat vilahtaa paikoilleen monelta syksyn harjoittelijalta. Pienimmät ovat harjoitelleet ulkovaatteiden pukemista ja vähitellen omatoimisuus lisääntyy.

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Metsämörrissä on käyty tutkimassa luonnon muuttumista talviseen asuun ja leikkimässä erilaisia talvisia leikkejä.

Sonja kävi opiskelukaverinsa kanssa valmistamassa erilaisia limoja lasten kanssa ja niiden ominaisuuksia tutkittiin ahkerasti.

Vuosi huipentui päiväkodissamme tonttujen majapäivään, jolloin päiväkoti täyttyi erilaisista majoista. Lapset saivat itse päättää opettajien avustuksella omat ryhmänsä ja sitten jaettiin rakennusmateriaalit. Majoja rakennettiin yhteensä kolme ja ne olivat kaikki mukavan kotoisia pesäkolosia. Majoja myös sisustettiin ja niissä saatiin aikaiseksi mahtavat leikit. Lounas ja välipala syötiin omissa majoissa ja leikit jatkuivat vielä hetken iltapäivällä ennen siivoamista.

HYVÄÄ JOULUA KAIKILLE JA ENSI VUONNA NÄHDÄÄN!