MARRASKUU 2019

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Projektieskari on saanut jatkoa kirjan teolla. Kirjaa varten eskarit ovat marraskuun aikana tutustuneet kirjoihin ja siihen, mitä kirjat varsinaisen sisältötekstin lisäksi sisältävät, keksineet itse tarinan ja suunnitelleet kirjan kuvituksen sekä toteuttaneet ja kuvanneet sen. Tilasimme tuotoksesta myös fyysisen kirjan, jota saamme toivottavasti lukea jo ennen joulua.

Taideaamuissa on käynyt jo useampi vanhempi jakamassa osaamistaan ja olemme oppineet lisää uusia tekniikoita: puolessa välissä kuuta painoimme Miian kanssa kangaskasseihin kauniita kuvioita sabluunoiden ja kangasvärien sekä liimapensseleiden kanssa. Lisäksi olemme taiteilleet sabluunoilla ja sormiväreillä jouluaiheisia teoksia ja piirtäneet revontulia liiduilla.

Olemme käsitelleet sinisessä huoneessa revontulia, saduttaneet saksaksi joulutarinaa, taitelleet kirjekuoria joulupukille lähetettäviä kirjeitä varten ja askarreleet lankatähtiä, joulukuusen palloja ja ikkunakoristeita.

Lyhtyjuhlaa juhlittiin alkukuusta ja sitä varten harjoittelimme ahkerasti lyhtyjuhlalauluja. Eskarit harjoittelivat lisäksi esityksen, jonka he näyttelivät lyhtyjuhlassa. Nyt olemme siirtyneet saksankielisiin Nikolaus-lauluihin, suomalaisiin joululauluihin ja opetelleet myös kauniin revontuliaiheisen laulun.

Minä ja meidän yhteisömme:

Isänpäivän kunniaksi järjestimme isien taideaamun. Isät saivat aamupalaa päiväkodilla ja pääsivät taiteilemaan yhdessä lastensa kanssa. Olimme laittaneet erilaisia materiaaleja esille, mutta aihe oli muuten vapaa.

Juhlimme marraskuussa useat syntymäpäivät ja yhdet babyshowerit.

Puolivälissä kuuta meillä aloitti uusi opettaja, sillä yksi vakituisista opettajista jäi äitiysvapaalle. Samana päivänä saimme myös varhaiskasvatuksen harjoittelijan yliopistolta meille viideksi viikoksi.

Pidimme vanhempainillan, johon olimme järjestäneet tunnekouluttaja Titta Karannan pitämään meille luentoa lasten tunnekasvatuksesta.

Outi seurakunnalta on käynyt kertomassa meille tarinaa erilaisista perheistä ja lisäksi keskustelimme aiheesta porukalla ja lauloimme Outille Tuiki tuiki tähtösen ja Nikolaus-lauluja, Outi kehui lapsia suvaitsevaisiksi ja hyviksi keskustelijoiksi sekä kuuntelijoiksi. Olemme saaneet myös Erwinin lukemaan meille satua saksaksi.

Kasvan, liikun, kehityn:

Pienetkin ovat päässeet jumppaan, kun isommilla on ollut muuta puuhaa tai jumppaan lähtijöitä on ollut vähemmän. Näillä kerroilla on harjoiteltu yhteistoimintaa ja pallonkäsittelyä sekä kokeiltu erilaisia tapoja liikkua laulaen ja leikkien. Isompien kanssa olemme lisäksi pelanneet erilaisia sykettä nostattavia hauskoja leikkejä ja treenanneet talvea varten villasukilla muun muassa hiihtoa, luistelua ja laskettelua. Jumpassa on näkynyt vahvasti myös sääilmiöteema ja olemme yhdistäneet peleihin ja leikkeihin tähdet, meteoriitit, lumen, jään ja revontulet. Kun isommat ovat olleen jumpassa, pienemmät ovat pihaleikkien lisäksi pelailleet erilaisia pelejä opettajan johdolla myös pihalla. Jumppien lisäksi retkillä on saatu hyvää hyötyliikuntaa kävelemällä Valveelle elokuvafestivaaleille ja takaisin päiväkodille ja nuppus- sekä metsämörriretkien yhteydessä.

Marraskuun viimeinen viikko oli eskareiden uintiviikko ja he kävivätkin päivittäin Raksilan uimahallilla uimassa.

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Pienet kävivät nuppusretkellä marraskuun lopulla, puhuivat eläinten suojaväreistä ja laskivat liukurimäkeä.

Metsämörriläiset ovat tavanneet mörrin ja kyselleet häneltä kuulumisia. Mörri nukkuu jonkinsortin talviunta, sillä sitä ei näy enää niin usein metsällä. Mörri kertoi, että hänelle tulee liian kylmä, jos hän kömpii ulos pesästään. Metsämörrissä on ihmetelty lunta ja talven tuloa ja pohdittu hauskoja talvileikkejä. Seuraamme myös tuulta, sen suuntaa ja kovuutta puista roikkuvien narujen avulla aina kun saavumme metsään. Metsässä ravintolaleikki on edelleenkin hauska, sillä lumen alta on vielä löytynyt raaka-aineita ruoka-annoksiin. Annoksissa on hyödynnetty myös lunta.