Saksanpähkinän kuukausitiedote


HUHTIKUU 2021

Huhtikuu meni nopeasti ja pääsimme jo nauttimaan keväisistä säistä päiväkodin pihalla. Paljon on ehditty tekemään ja oppimaan kaikenlaista ennen toukokuuhun siirtymistä.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:
Pääsiäisen aikoihin lauloimme suomalaisia ja saksalaisia pääsiäislauluja. Kevään tuloon liittyen olemme opetelleet Purolaulun avulla äänimaiseman tekemistä sekä kaikulaulua. Lisäksi olemme harjoitelleet Oulun varhaiskasvatuksen omaa ”Mukaan leikkiin tuu”- laulua ja iloksemme pääsemme laulamaan siinä myös saksaksi.

Kädentaidoissa olemme valmistelleet tulevaa äitienpäivää sekä koristelleet päiväkotia keväiseksi erilaisten askartelujen muodossa. Jokainen lapsi on päässyt kehittämään hienomotorisia taitojaan omalla tasollaan. Vuodenaikoihin ja kuukausiin liittyviä asioita ollaan juteltu erityisesti saksaksi, mutta myös suomeksi olemme laulaneet tuttuja aiheeseen liittyviä lauluja.

Vanha Oulu- projekti on edennyt nyt valokuvien avulla. Olemme tutustuneet erilaisiin kameroihin ja tutustuimme Taidekontissa olleeseen valokuvanäyttelyyn. Lapset ovat päässeet kokeilemaan valokuvaamista filmikameralla, digikameralla ja tabletilla. Lasten tuomia vanhoja valokuvia on tutkittu ja tehty niistä oma valokuvanäyttely. Kävimme Oulu-kävelyllä, jossa lapset kuvailivat eri paikkoja Oulusta. Näitä paikkoja vertailtiin myös vanhojen kuvien kanssa. Eskarit ovat suunnitelleet ja askarrelleet hienot kamerat itselleen kierrätysmateriaaleista. Kameroissa on piirteitä monista erilaisista kameroista.

Eskareiden lukuhöperössä jatkoimme kirjoihin tutustumista ja tehtävien tekemistä. Saimme tutustua moniin erilaisiin kirjoihin ja lapset olivat keksineet itse hyviä tehtäviä toisille. Lukuhöperön lopuksi jokainen sai itselleen diplomin hienosti suoritetusta projektista ja samalla harjoittelimme taitoja esimerkiksi todistuksen vastaanottamiseen.

Minä ja meidän yhteisömme:
Vanha Oulu- projektissa olemme tutustuneet nyt Oulun ensimmäiseen lastentarhaan Ainolaan. Lapset ovat tutustuneet Hanna Åströmiin sekä erilaisiin lastentarhoissa tehtyihin tehtäviin: on pistelty, purettu tilkkuja, rakenneltu palikoilla ja tutustuttu muihinkin perinteisiin. Kotileikki on muutettu nyt vanhaksi lastentarhaksi, jossa on mahdollista hoitaa vauvoja ”seimessä” sekä jatkaa vanhoja lastentarhatehtäviä. Lapset ovat olleet vanhoista perinteistä kiinnostuneita, mutta kuitenkin tarkkoja siitä, etteivät itse ole ”tarhassa” vaan päiväkodissa.

Eskarit pääsivät käymään välituntivierailulla Nuottasaaren koulussa ja tykkäsivät siitä kovasti. Kaikki olivat innoissaan koulun erilaisesta pihasta verrattuna päiväkodin pihaan ja leikkejä ja tekemistä löytyi paljon. Pari vanhaa tuttuakin kävi meitä moikkaamassa.

Kasvan, liikun, kehityn:
Jumpissa olemme keskittyneet perusliikuntataitojen lisäksi erilaisiin yhteistyö- ja itsesäätelytaitoihin. Teemoina jumpissa ovat olleet muun muassa perinneleikit, kierros vanhassa Oulussa ja kierrätys.Ulkoiluaikoina ollaan liikuttu parkourpuistossa tai pelailtu omalla pihalla. Myös pyörät otettiin talvivarastosta ja keinut laitettiin paikoilleen.

Tutkin ja toimin ympäristössäni:
Huhtikuun aikana lapset ovat tutustuneet mainoksiin. Kävimme kävelyllä Heinäpäässä ja Limingantullissa etsimässä mainoksia ja samalla pohdittiin mikä mainosten tarkoitus on. Lapset tekivät myös omat mainoksensa pienissä ryhmissä päiväkodilla. Eskarit ovat tutustuneet tarkemmin myös kierrätykseen ja roskien lajitteluun. Roskaretkellä löytyi iso kassillinen roskia luonnosta.

Museoiden jälleen avauduttua teimme heti retken Pohjois-Pohjanmaan museoon. Tutustuimme Legoista rakennettuun Oulun kaupungin pienoismalliin sekä museon kalastus- ja tervanäyttelyyn. Terva kiinnosti lapsia kovasti.

Istuttamamme kasvit ovat kasvaneet hirmuista vauhtia. Osa lapsista pääsi koulimaan kasveja isompiin astioihin ja eskarit ovat huolehtineet kasveista ahkerasti muistaen kastella niitä joka päivä.

Vappua juhlittiin makkaranpaistossa Hollihaan puistossa. Lapsilla oli mukana kiikareita ja samalla yritimme bongailla lintuja, mutta havainnot jäivät vielä melko vähäisiksi. Lintuja bongaillaan lisää vielä toukokuussa! Makkaranpaistossa tarkkailimme tulta, mikä sen sytyttää ja miten se palaa. Mietimme samalla turvallisuusasioita ja päiväkotimme innokas palokunta oli valmiina sammutushommiin jo ennen sopivaa hiillosta. Makkarat maistui ja hippaleikki syömisen päälle. Välipalalla herkuttelimme vielä munkeilla ja siitä olikin hyvä siirtyä vapun viettoon koteihin ja kohti toukokuuta!