Saksanpähkinän kuukausitiedote

MARRASKUU 2021

Marraskuussa korona sotki suunnitelmiamme ja jouduimme perumaan lyhtyjuhlan. Jatkoimme kuitenkin aloittamiamme yöretkivalmisteluja ja saimme kaiken ajallaan valmiiksi. Kirpakat pakkaset ja lumi saivat aikaan talven tuntua ja lumileikit pihalla saattoivat alkaa. Saimme myös joukkoomme uusia pikkupähkinöitä, jotka ovatkin mukavasti päässeet kiinni päiväkodin arkeen!

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:


Marraskuun aikana on opittu paljon rakentamiseen ja työkoneisiin liittyvää sanastoa suomeksi ja saksaksi lukemalla aiheeseen liittyviä kirjoja ja katselemalla kuvia sekä lyhyitä pätkiä isoista työkoneista tabletilta. Olemme laulaneet kulkuneuvoista ja isokauhakaivurista, mutta myös lyhtyjuhlalauluja on muisteltu ja kertailtu tuttuja lauluja Nikolauksesta.

 

Pyhän Martin tarina tuli tutuksi leikkimällä ritarileikkejä, pukeutumalla viittoihin ja kypäriin ja tutustumalla keppinukketeatterin muodossa Pyhän Martin tarinaan. Myös joulukuussa vierailevaan Nikolaukseen on tutustuttu tarinoimalla ja lukemalla ja askartelemalla. Joulukoristeita on tehty eri tekniikoilla kuten leikkaamalla ja koristelemalla kimalteella, hamahelmillä sommittelemalla helmiä sekä huovuttamalla. Eteisen ikkunaan askarreltiin kauniit lyhdyt toivottamaan päiväkotiin tulijat tervetulleiksi.

 
Minä ja meidän yhteisömme:

 

Saimme kuulla arkkitehdin työstä ja talojen suunnittelemisesta ja rakentamisesta päiväkodissa vierailleelta äidiltä. Pohjaksi keskustelulle oli mietitty yhdessä kysymyksiä, ja erityisesti hissin toiminta ja siihen liittyvät vaaratilanteet kiinnostivat kuulijoita.

 

Pikituokioilla olemme jatkaneet kaveritaidoista keskustelemista ja niiden harjoittelemista erilaisten leikkien ja pelien avulla. Samalla on opittu uusia käsitteitä ja tunnetilojen nimeämistä ja tunnistamista.

 

Päiväkotimme sai Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen 120-vuotisjuhlassa palkinnon oman päiväkodin historian dokumentoinnista. Muistatte varmaan keväällä tekemämme valokuvaposterin, jossa verrattiin nykyistä Saksanpähkinää ja vanhaa Nuottalaa, joka toimi näissä samoissa tiloissa. Oulun kaupungista palkinnon sai neljä päiväkotia. Palkinto lunastetaan joulukuussa, jolloin Alakööki järjestää meille tonttupolun puistossa.

 

Yhteistyön merkitys korostui valmistaessamme rekvisiittaa yöretkelle, ja auttaessamme toisiamme valmisteluissa. Lapsille selvisi, kuinka tärkeää on toimia yhteistä tavoitetta kohti, ja että kaikkien panostusta yhteisen mukavan asian onnistumiseksi tarvitaan. Yöretki onnistuikin kaikkien mielestä yli odotusten, ja lapset kertoivat siitä omin sanoin:

Ennen yöretkeä olemme tehneet päiväkodilla erilaisia valmisteluita. Askartelimme metrovaunut, maalasimme erilaista rekvisiittaa ja järjestelimme paikkoja. Saimme ennen yöretkeä vielä kutsut, joissa meidät kutsuttiin Kultapähkinä-kaupungin jouluvalojen sytyttämisjuhlaan. Kotona pakattiin tavarat ja kun saavuimme päiväkodille, niin meitä vastassa oli Kultapähkinän kaupunginjohtaja, bussikuski, sähkövastaava apulaisineen, rakentaja sekä toimittaja. Matkustimme ensimmäiseksi bussilla Oulusta Kultapähkinään ja bussilippumme leimattiin ennen matkaa. Perille päästyämme kaupunginjohtaja oli valmiina sytyttämään valot, mutta ne eivät syttyneet. Tutkimme kaupungin sähkökaappia ja huomasimme, että sähköapulainen oli hukannut kaikki kultaiset sulakkeet ja valot eivät syttyneet siksi. Sitten lähdimme etsimään sulakkeita eri puolilta kaupunkia. Jokainen sai potkulautailla kaupungin taitobaanaa pitkin muistellen samalla liikennesääntöjä. Taitoradan lopuksi jokainen löysi sulakkeen ja sai laittaa sen sähköpääkeskukseen paikalleen. Työmaalla etsimme sulakkeita kaivamalla kaivurilla hiekkaa, järjestelimme sähkökaapin numeroita järjestykseen ja saimme siitä palkinnoksi yhden sulakkeen sekä metrotunnelissa piti laittaa metrovaunut oikeaan paikkaan ja laittaa niihin oikea määrä matkustajia kyytiin. Jokaisen tehtävän jälkeen laitoimme sulakkeet paikoilleen ja jotkut kaupungin jouluvalot syttyivät. Joulukuusen valot eivät kuitenkaan syttyneet, joten koristelimme sen lopuksi muuten valmiiksi. Viimeiset sulakkeet löytyivät koristelaatikosta ja saimme kuuseenkin valot ja pääsimme juhlimaan Kultapähkinän jouluvaloja iltapalan merkeissä. Sitten tehtiin iltatoimet ja mentiin nukkumaan vierekkäin patjoille siniseen huoneeseen. Aamulla herättiin, syötiin aamupala ja vanhemmat hakivat meidät kotiin.

 

 

Yöretkeen siis huipentui syksyn projektin aikana opitut ja harjoitellut asiat: numerot, lukumäärät, lukujonotaidot, perusliikuntataidot sekä kaveri- ja yhteistyötaidot sekä opitut tiedot liikenteestä, kulkuneuvoista ja työkoneista. Onnistumisen kokemusten lisäksi koettiin seikkailua ja elämyksellisyyttä, joka jäi varmasti mieleen pitkäksi aikaa. Itseluottamusta lisäsi yöpyminen päiväkodissa tuttujen kavereiden ja opettajien kanssa.

 


 Kasvan, liikun, kehityn:


Eskareilla marraskuu alkoi uimakoululla. Veteen tutustumista harjoiteltiin uimaopettajan johdolla, ja ryhmä edistyikin nopeasti perusasioista sukeltamiseen ja liukuun veden alla. Pukuhuoneessa ja peseytymistiloissa harjoiteltiin omista tavaroista ja itsestä huolehtimista. Viikon lopuksi eskarit saivat muistoksi todistuksen uimakoulusta.

 

Jumpassa jatkettiin rakennustyömaa-aihetta. Samalla harjoittuivat reaktiokyky, suuntien hahmottaminen, ohjeiden kuunteleminen ja ymmärtäminen sekä yhteistyökyky. Peruuttavat traktorit, kiviä siirtävät kaivurit ja kääntyilevät nosturit innostivat harjoittelemaan näitä taitoja kerran toisensa jälkeen. Eräällä kerralla teimme talvitaikoja, ja toivoimme lumisadetta ja pakkasta tanssien pakkaspoikien ja jääkeijujen tanssia sekä ajamalla lämmintä ilmaa tuovan pilven pois. Taisimme onnistua aika hyvin, jos näitä pakkasia ajatellaan…
 
Tutkin ja toimin ympäristössäni:


Eskarin marraskuun aiheena on ollut pelit ja erilaisiin peleihin tutustumalla on harjoiteltu toisten huomioon ottamista ja osallistumiseen kannustamista. Myös numerotaidot ja erilaiset numero-ja lukumerkit sekä niiden tunnistaminen ovat liittyneet tähän jaksoon.

 

Metsämörriretkillä on päästy tutkimaan talvista luontoa, jälkiä ja ilmiöitä. Pakkasten kiristyessä ja lumen peittäessä maan veimme linnuille ruuaksi talipalloja. Jännityksellä odotamme, pääsemmekö näkemään mitkä linnut käyvät ruokailemassa metsässä!