Joulukuu 2018

Joulukuu meni nopeasti perinteisten juhlien ja joulun odotukseen liittyvien puuhien merkeissä. Joulukalenterissa Metsätonttu muutti Hilla-Marjatan taloon joulukuuksi ja on tuonut jokaiselle lapselle vuorollaan tuomisina metsästä pienen tarinan ja koristeen liittyen metsätonttujen töihin metsässä. Vähitellen päiväkoti hiljenee joulun viettoon ja jatkamme toimintaa taas ensi vuonna.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Joulukuussa olemme laulaneet sekä suomalaisia että saksalaisia joululauluja. Saksankieliset laulut painottuivat Nikolauksen vierailuun ja Nikolausta varten jokainen lapsi askarteli myös tuomisia varten oman saappaan. Lisäksi olemme koristelleet päiväkotia erilaisilla tonttuaskarteluilla, joulutähdillä, joulukuusilla ja lumiukoilla, joita tehdessä olemme harjoitelleet leikkaamista, liimaamista ja ohjeiden ymmärtämistä.

Eskarit kävivät editoimassa Valveen elokuvakoululla jouluelokuvaa ja yhdessä montessoreiden kanssa järjestetty taidenäyttely ja jouluinen tarina ovat olleet luomassa joulutunnelmaa kaikille talon asukkaille käytävän seinällä. Kirjaeskareissa olemme keskustelleet erilaisista tunteista sekä opetelleet uusia kirjaimia.

Sinisessä huoneessa olemme tutustuneet jouluisiin asioihin molemmilla kielillä sekä eri aisteja käyttäen. Lisäksi pidimme tutuista joululauluista levyraadin, jossa jokainen harjoitteli oman mielipiteen kertomista lauluista kasvokuvien avulla.

Joulukuun metsänlehti ilmestyi vielä ennen joululomalle siirtymistä päiväkodin seinälle. Jouluspesiaalissa on kerrottu joulukuun tekemisistä sekä lehti on kuvitettu jokaisen lapsen omilla joulupuuhilla ja lempiherkuilla.

 

Minä ja meidän yhteisömme:

Nikolaus vieraili jälleen kerran päiväkodissamme ja toi meille paljon iloa. Lapset esittivät Nikolaukselle muutaman laulun ja vastalahjaksi Nikolaus toi jokaiselle omat herkkupussit. Kultaisesta kirjasta Nikolaus luki, että päiväkodin lapset ovat hyviä ystäviä toisilleen, mutta ensi vuonna jokaisen tulisi kiinnittää huomiota lelujen ja kirjojen ehjänä pitämiseen ja huolehtimiseen. Toivotimme Nikolaukselle hyvää matkaa ja toivottavasti tapaamme hänet taas ensi vuonna.

Tuomiokirkossa vierailimme ihailemassa jouluista tunnelmaa ja kuuntelemassa tarinan pikku aasista joulukirkon merkeissä. Samaan aikaan osa lapsista teki retken museon jouluiseen tunnelmaan ja tutustui siellä museon näyttelyihin.

Perheiden yhteistä joulujuhlaa vietimme Valveella lasten tekemän jouluelokuvan merkeissä. Lauloimme yhteislauluna Tonttujen jouluyön sekä suomeksi että saksaksi ja sitten päästiin nauttimaan elokuvasta. Elokuva herätti innostusta, naurua ja mukavia muistoja lasten parissa ja vanhemmilta saimme isot aplodit elokuvan päätyttyä. Yllätyksiä riitti vielä elokuvan jälkeenkin, kun joulupukki saapui meitä ilahduttamaan ja toi lapsille omat kopiot elokuvasta. Juhlassa oli oikein mukava tunnelma, kiitos kaikille perheille ja elokuvatähdille!

 

 

Kasvan, liikun ja kehityn:

Joulukuussa olemme tehneet erilaisia tonttujumppia ja harjoitelleet tonttuilun taitoja. Hiipiminen vaatii kärsivällisyyttä ja malttia, toisaalta tontut tarvitsevat myös ketteryyttä ja nopeutta. Jumpissa on harjoiteltu myös pallonkäsittelytaitoja.

 

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Metsämörrissä olemme jatkaneet talven tulon havainnointia ja tutkimme erityisesti ystäväpuumme Pihlan talvista asua. Viimeisellä viikolla menimme koko porukalla metsämörrimetsään seuraamaan Metsämörrin ja Matti Mäyrän jouluvalmisteluja. Hilla yliopistolta oli suunnitellut lapsille metsään erilaisia pisteitä, joissa tutustuttiin metsän jouluvalmisteluihin eri aistien avulla. Lisäksi herkuteltiin glögillä ja pipareilla ja Metsämörri antoi jokaiselle pienet muistot metsän pikkujouluista. Teimme myös kookosrasvasta ja siemenistä linnuille ruokaa, jotta ne saavat herkutella talvipakkasella.

Pienet ovat saaneet tehdä myös omia jouluisia valmistelujaan aina torstaisin omana projektipäivänään. Askartelimme joulukuusia sekä luimme kirjan piilottelevasta Matti-tontusta. Lisäksi leikimme Matti-tontun lakkileikkiä, jossa Matti aina piilotti oman tonttuhattunsa johonkin piiloon päiväkodille ja lasten piti etsiä se. Lisäksi pienten kanssa on leikitty jouluista Kim-leikkiä ja mietitty joulutavaroihin sopivia joululauluja ja laulettu niitä.