Saksanpähkinän kuukausitiedote

JOULUKUU 2022

Joulukuussa olemme viettäneet juhlia ja nauttineet jouluvalmisteluista ja hämyisästä tunnelmasta kynttilöiden ja jouluvalojen loisteessa. Ulkonakin on ollut mukavan talvista pakkasen paukkuessa ja lunta sataessa. Jouluisten tehtävien avulla olemme harjoitelleet monenlaisia taitoja.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Nikolausta odotettiin taas innokkaasti ja toive toteutuikin: Olimme laulaneet ja soittaneet tuttuja Nikolaus-aiheisia lauluja, ja saimme esittää ne odotetulle vieraalle, joka toi lasten kuvilla varustetut yllätyspussit maistuvine herkkuineen. Alkujännityksen jälkeen kaikki uskaltautuivat vuorollaan hakemaan oman lahjansa ja poseeraamaan yhdessä Nikolauksen kanssa.

Jouluinen musiikki on soinut aamuisin päiväkodissa tuoden aamupalan syöjille joulutunnelmaa. Uusia saksankielisiä joululauluja on opeteltu soittimien kera. Vanhoista tutuista lauluista mieluisimpia ovat olleet o Tannenbaum ja soihdut sammuu, jota on laulettu ja leikitty eri tilanteissa.

Joulukuussa on ehditty askartelemaan monenlaisia materiaaleja ja tapoja hyväksi käyttäen. Ikkunat ovat saaneet koristeeksi silkkipaperista ja kartongista leikatut kynttilät, tarkkaa leikkaamista vaativat tontut innostivat isoimpia lapsia yksityiskohtaiseen taiteiluun ja osa lapsista valmisti pujotellen lankaan helmiä ja huopaa kauniit kuusikoristeet.  Myös tähtiä luonnonmateriaalista on valmistettu. Paljon jouluisia koristeita tehtiin jo marraskuussa ennen yöretkeä rekvisiitaksi piparkakkutaloon, ja muun toiminnan ohessa on väritelty jouluisia värityskuvia.

Joulukuussa on luettu enimmäkseen jouluun liittyviä kirjoja ja satuja. Esikoululaisten lukuhöperöaiheena olivat joulurunot. Jokaiselle arvottiin oma jouluruno, joka luettiin yhdessä, ja jokainen sai kuvittaa oman joulurunonsa. Kuvitetuista runoista koottiin jokaiselle kotiin vietäväksi oma joulurunovihkonen. Tekstiä kuvaavan kuvittamisen lisäksi tehtävässä harjoiteltiin kuuntelemista, muistamista ja sisällön ymmärtämistä sekä omien ideoiden tuottamista.

Minä ja meidän yhteisömme:

Joulukuussa pidimme taukoa satutiistain satuhetkistä. Sen sijaan joulukalenterista löytyi päivittäin kuva, johon liittyen yksi lapsi kerrallaan sai nauttia omasta satuhieronnasta muiden kuunnellessa samalla jouluista tarinaa. Päivien edetessä lisääntyivät kuvat tarinaan, ja seinälle muodostui hiljalleen kuvitus tarinasta talviseen maisemaan.

Itsenäisyyspäivää juhlistettiin pienellä porukalla suuren osan lapsista lomaillessa. Kuunneltiin aiheeseen liittyvää musiikkia ja tehtiin kierros presidentin linnassa – tietokoneen ruudulta katsellen.

Joulujuhla vietettiin tänäkin vuonna ulkona päiväkodin pihalla. Tällä kertaa jouluinen ohjelma jäi pienten esittämään iloiseen joulupuuro- esitykseen, sillä juhlassa esitettiin perheille syksyn satuprojektin tuotantoa. Lasten omat tarinat Prinssi Rohkeasta ja Hyvän kuningattaren seikkailu johdattivat Prinsessa Ruususen ja Lumikin satuihin. Näytelmään ja keppinukke-esitykseen osallistuivat kaikki esikoululaiset ja yli 4-vuotiaat. Lisäksi esitimme laululeikkinä Prinsessa Ruususen sekä Hannun ja Kertun tarinat. Innokkaat näyttelijät saivat juhlan lopuksi nauttia glögiä ja maistella saksalaisia pikkuleipiä.

Joulukuussa on keittiö järjestänyt meille joulupuuron ja jouluruuat, ja niitä maistellen olemme muistutelleet mieleen tuttuja ja oudompia jouluisia makuja. Samalla on keskusteltu perinteisistä jouluun liittyvistä ruuista, ja kerrottu omia mielipiteitä joulun ajan mauista ja jokaisen omista jouluherkuista.

Viimeinen esikoulu vietettiin mukavasti yhdessä joululauluja kuunnellen ja saksalaisia leivonnaisia maistellen, sekä kulunutta jaksoa muistellen ja arvioiden.

Kasvan, liikun, kehityn:

Jumpassa käytiin harjoittamassa perusliikuntataitoja tonttuilun merkeissä. Tonttujen taitoja harjoiteltaessa kehittyivät nopeus, reaktiokyky, oman kehon hallinta, erilaiset liikkumistavat ja yhteistoiminta. Voimaakin tarvittiin poron rekeä vetäessä. Numero- ja kirjaintaitoja sekä värien tunnistamista täytyi myös hallita paketteja lajiteltaessa ja laskiessa.

Ulkoleikeissä on päästy lumitöihin kolaamalla ja lapioimalla lunta. Pieniä mäkiä on saatu kasattua pihalle liukurilla laskemista varten ja kestävyyttä on harjoitettu retkillä lähiympäristöön.

 Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Aamuisin on suoritettu jouluisia tehtäviä, joissa on harjoitettu muistia, kirjain- ja numerotaitoja ja QR-koodien lukemista sekä parin kanssa työskentelemistä. Pororekisteriä koottiin etsimällä oikea rekisterinumero oikean väriselle porolle: päiväkodista löytyi erivärisiä lappusia, ja muistiin painamalla kirjain ja numeroyhdistelmä käytiin kirjaamassa rekisterinumero paperille. QR-koodeja luettiin etsimällä oikea jouluinen kuva ja lukemalla siihen liitetty koodi: koodista paljastui jouluinen asia, joka kirjoitettiin ylös. Myös sanataitoharjoituksia on jatkettu jouluisten sana, riimi-, loruttelu- ja tavuttelutehtävien avulla sekä äänteitä etsien ja harjoitellen.

Jouluisella metsämörriretkellä tavattiin itse Metsämörri ja metsän eläimiä. Yhdessä koristeltiin joulukuusi itse tehdyillä koristeilla ja sytytettiin kynttilät joulukranssiin. Tee maistui joululauluja kuunnellessa ja tunnelmoidessa metsän väen kanssa. Nuppusretkeläisetkin tutustuivat metsän eläinten tarinaan omalla retkellään Hollihaan puistossa. Lämmin juoma maistui nuppusretkeläisille lumen tuiskutessa ja tuivertaessa. Matkalla saatiin hyvää motoriikkaharjoitusta lumihangessa tarpoen…

Eskarissa on keskitytty edelleen numeroiden ja kirjainten kirjoitussuuntiin. Pääpaino on ollut kuitenkin eskareiden peliprojektissa. Tutustuimme erilaisiin peleihin ja suunnittelimme ja rakensimme pareittain omat pelit. Osasta tuli pelattavia, osa peleistä toimi enemmänkin jonkinlaisena pelimaailmana.

Teimme myös eskareiden retken pelejä kehittävään yritykseen Fingersoftiin, jossa eskareiden aikaisemmin keksimän ohjeistuksen perusteella oli luotu lasten oma pelihahmo. Näimme vierailun aikana videon, missä meille selvisi hahmon suunnittelun ja piirtämisen eri vaiheet, ja pääsimme sisälle pelien tekemisen maailmaan. Tarkemman kierroksen aikana pääsimme mm. tapaamaan hahmon piirtäjän, ja näimme välineitä, joilla pelejä luodaan. Opimme myös, että pelien tekemiseen tarvitaan tosi paljon erilaisia osaajia! Kiitos vielä vierailun järjestämisestä!

Viimeisenä päivänä ennen joulua lähdimme vielä yllätysretkelle Merimiehenkotimuseoon. Museo oli sisustettu kauniisti jouluiseksi ja pääsimme ihmettelemään vanhan merimiehen kodin tavaroita ja ilmapiiriä. Saimme myös karstaus- ja kehräysnäytöksen, ja laskimme olkipukkeja.

Saksanpähkinän väki toivottaa kaikille rauhallista ja ihanaa joulua!