Saksanpähkinän kuukausitiedote

LOKAKUU 2020

Lokakuun aikana ehti tapahtua monenlaista mukavaa. Oulu- projektimme on mennyt eteenpäin ja tietoa on kerätty ja saatu monin eri tavoin. Syysloma oli lokakuussa, jolloin osa lapsista lomaili, osa pääsi nauttimaan päiväkodin touhuista pienemmällä porukalla. Anja palasi töihin ja harjoittelunsa päiväkodilla aloitti Louisa sekä Päivi.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Lokakuun aikana olemme retkeilleet paljon eri kokoonpanoilla. Retkien aikana keskustelemme ympäristöstä ja nimeämme näkemiämme asioita. Näin lasten sanavarasto kehittyy ja juttelun ohessa käytämme paljon sanoja, joita arkikielessä ei tule niin paljon käytettyä. Myös projekti on kehittänyt lasten sanavarastoa paljon ja monet Oulun murresanat ovat tulleet lapsille tutuksi laulujen ja pelien kautta.

Lokakuun aikana olemme jatkaneet Ouluun liittyvien laulujen laulamista sekä laulaneet muita vanhaan aikaan ja kulttuuriin liittyviä lauluja. Saksankielisistä lauluista olemme keskittyneet muistelemaan ja opettelemaan lyhtyjuhlalauluja. Ne ovatkin useimmalle hyvässä muistissa.

Saksankieltä lapset ovat omaksuneet eri arkipäivän tilanteissa Anjan ja Louisan kanssa. Saksaeskarissa lapset pääsivät tekemään omat esittelynsä saksaksi yhdessä montessoreiden kanssa. Saksankieli on tullut tutuksi myös juttelemalla Pyhän Martin tarinaan liittyvistä teemoista ja kuuntelemalla lyhtyjuhlaan liittyviä tarinoita.

Tarinatiistaissa saimme pitkästä aikaa kirjeen Toripolliisilta ja siinä hän kertoi loruilleensa ennen vanhaan mummopolliisin kanssa. Tästä innostuneena opettelimme vanhoja sormi- ja kutitusleikkejä ja lapset saivat keksiä oman viikonpäivälorun. Tiistaisin olemme virittäytyneet tulevaan isänpäivään lukemalla Onni-poika-kirjoja ja miettimällä millaisia isät ovat sekä haaveilemalla matkustamisesta.

Eskarit saivat laudeliinaompelunsa valmiiksi ja muitakin kädentaitoja sekä hienomotorisia taitoja on harjoiteltu eri- ikäisten kanssa. Innostuneita piirtäjiä ja värittäjiä on löytynyt kaikista ikäluokista. Isänpäiväyllätykset ovat valmistuneet lokakuun aikana.

Minä ja meidän yhteisömme:

Lokakuussa projektin osalta tutustuimme oululaiseen vanhaan kulttuuriin tervan osalta. Apunamme oli Tervatonttu Toivo ja hänestä kertovat kaksi kirjaa. Tervaan liittyvät asiat tulivat tutuiksi kirjojen avulla ja testasimme tietojamme vielä tietovisan ja tehtävien avulla. Suomalaista kulttuuria on käsitelty myös keskustelemalla ja lukemalla saunoista. Isommat tekivät itselleen saunasankari- kunniamerkin.

Viikon lapsi- projekti on jatkunut päiväkodissamme ja viikoittain olemme saaneet tutustua johonkin lapsista. Vahvuuspuut ovat alkaneet koristaa päiväkodin seiniä ja on ollut hauska huomata, kuinka samanlaisia vahvuuksia lapsista löydetään sekä kotona että päiväkodissa. Pääosin jokaisen lapsen toivevälipalat ovat olleet myös muiden lasten herkkua J

Leikit ovat jatkuneet sekä sisällä että ulkona entiseen malliin. Pihalla isoimpien lasten suosikkeja ovat erilaiset liikunnalliset pelit, sisällä rauhoitutaan leikkimään erilaisia roolileikkejä ja esimerkiksi rakenteluleikkejä. Kotileikkihuoneessa on päivästä toiseen matkustettu junalla ja pienimmät tykkäävät kovasti leikkiä ja touhuta arjen puuhia. Nukkumahuonetta on vähitellen sisustettu laivateemalla projektiin sopivaksi, jospa vähitellen leikit lähtisivät sielläkin käyntiin.

 

Kasvan, liikun, kehityn:

Pihan ollessa sateen jälkeen lammikoiden vallassa olemme ulkoilleet Hollihaan puistossa. Puistossa leikkiessä ja liikkuessa motoriset taidot kehittyvät kiipeillen, tasapainoillen, hyppien, liukuen, väistellen ja voimia käyttäen.

Jumpissa olemme liikkuneet projektitunnelmissa ja liikkuen olemme tutustuneet merellisen Oulun ja Oulun linnan historiaan perusliikuntataitoja kehittäen.

 

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Metsämörriretkillä on ihailtu syksyistä luontoa ja keskitytty metsäleikkeihin. Nuppuset kävivät omalla retkellään torilla tervehtimässä Toripolliisia ja samalla katselimme syksyn merkkejä kaupungissa.

Eskarit kävivät tutustumassa vanhoihin oululaisiin purjelaivoihin Alaköökin järjestämällä retkellä museossa. Laivojen historia, tavarat, signaaliliput ja laivaelämä tulivat tutuiksi ja laivateemaa jatkettiin vielä päiväkodillakin tutustumalla tarkemmin tavaroihin joita laivat Suomesta veivät ja millaisia tavaroita toivat. Leikimme myös Laiva on lastattu- leikkiä sekä pelasimme laiva-aiheisia pelejä, joissa tarvittiin erilaisia matemaattisia taitoja.

Toisen retken lokakuussa teimme Oulun linnan raunioille ja linnan kellariin. Museolta meille oli varattu opastus ja linnan ulkopuolella kuulimme kertomuksia siitä, miltä linnan pihassa on näyttänyt ja missä eri portit ovat sijainneet. Kellarissa saimme kuulla vielä lisää linnan elämästä ja pääsimme itsekin näyttelemään linnassa olleita ammatteja. Lopuksi lapset saivat etsiä kuuluisaa salakäytävää.. Onneksi kellari jäi vielä paikoilleen, sillä sen verran innokkaita etsijöitä ja kaivajia meillä oli mukana. J Salakäytävää emme löytäneet, mutta lapset suunnittelivat jatkavansa etsintöjä seuraavalla kerralla.  

Lokakuun tutkimuseskareissa testattiin tuulenvoimaa ja kestäviä taloja sekä mitattiin ja punnittiin. Lisäksi tutkimme pienimuotoisesti sähköä valojen, paristojen ja muovailuvahan avulla.