Saksanpähkinän kuukausitiedote

KESÄKUU 2021

Kesäkuussa olemme nauttineet ihanasta kesäilmasta ulkoilemalla paljon. Säähän sopivan vaatetuksen miettimistä olemme harjoitelleet jokaisen lapsen kanssa ja samalla motoriset taidot ovat kehittyneet pukemisen avulla. Museolta oli lainassa ”Näin sitä leikkiä leikittiin”- materiaali ja ehdoton koko vuoden huipennus oli retki Turkansaareen. Ennen lomaa sanoimme heipat kouluun siirtyville Saksanpähkinöille. Kesäsetelillä päiväkodilla työskenteli Oona.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Kesäkuussa olemme laulaneet koko vuoden ajalta tuttuja lauluja ja muistelleet niiden sanoja ja melodioita. Oman mielipiteen kertomista ja toisen mielipiteen kunnioittamista harjoiteltiin kesälaulujen levyraadissa. Vanhoja perinteisiä lastenlauluja muisteltiin ”Laula ja leiki”- lautapelin avulla. Peliä pelattiin joukkueissa.

Toripolliisin tarinatiistait loppuivat ja katselimme porukalla koko vuoden tuotoksia. Olemme lukeneet paljon kirjoja ja lapset muistivat monia eri kirjoja ja kirjojen pohjalta tehtyjä tehtäviä sekä tuntemuksiaan niistä. Isommat saivat arvioida hymynaamakorteilla tarinatiistaita tarkemmin ja arvioiden pohjalta suunnittelemme muun muassa tulevaa projektia ja eskarivuotta.

Kädentaidot ovat keskittyneet lähinnä erilaisten kynätaitojen vahvistamiseen väritystehtävien ja piirtämisen mahdollistamisena. Jokaista lasta on kannustettu hetkittäin pöydän ääreen erilaisiin kynähommiin. Sinisessä huoneessa olemme tehneet kesään liittyviä kynätehtäviä. Lisäksi kasvatuslaatikkoa varten on koristeltu luonnonmateriaaleista koristeviirit.

Minä ja meidän yhteisömme:

Vanhoihin leikkeihin tutustuttiin museon oman materiaalin avulla. Tutkimme ja kokeilimme vanhoja leluja sekä katselimme niitä kuvista. Pohdimme lisäksi sitä, miten leikit ovat ehkä muuttuneet. Luimme myös kansantarinoita ja arvoituksia.

Kasvan, liikun ja kehityn:

Ulkoilujen ja sinisten huoneiden aikana olemme pelanneet ja leikkineet liikunnallisia leikkejä pihalla ja puistossa. Suosituimpia ovat olleet erilaiset perinneleikit kuten Rumprumprellaa ja Tervapata.

Juuri ennen kesälomaa pidimme vesileikkipäivän pihalla. Varauduimme melkoisella määrällä vettä ja vesipyssyt suihkusivat oikein kunnolla kastellen lapset ja opettajat litimäriksi. Vesipyssyttelyn lisäksi oli mahdollista puhallella saippuakuplia. Hauskaa oli!

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Kasvatuslaatikko laitettiin kuntoon kesäkuun alussa ja esikasvatetut taimet laitettiin sinne kasvamaan. Kasvua on havainnoitu aina kastelukerroilla ja jokainen on vuorollaan päässyt mukaan kasteluhommiin. Satoa menemme katsomaan elokuussa ja perheet voivat kesänkin aikana vierailla laatikolla kastelemassa kasveja.

Kasvatuslaatikkoa varten lapset tutkivat kasvattamiamme kasveja tarkemmin ja hankkivat niistä tietoa saksaksi. Elokuussa pääsemme sitten vertailemaan postereista löytyvää tietoa omiin kokemuksiimme.  

Vanha Oulu- projektimme huipentui retkeen Turkansaaren ulkomuseoon. Jo bussimatka oli useammalle mieleenpainuva kokemus. Turkansaaressa tutustuimme vanhoihin talon töihin emännän kanssa ja kuulimme muun muassa elämisestä savupirtissä, miten lehmiä hoidettiin ja veimme maitoa maitokärryillä aittaan. Aitasta otimme viljasäkin ja veimme sen mukanamme vanhaan tuulimyllyyn, joka oli vaikuttava näky. Kierroksen lopussa tutustuimme Turkansaaren kukkoon ja kanoihin, ja lapset saivat tutusta puisiin, oikean kokoisiin maatalon eläimiin. Retkellä lapset olivat asiantuntijoita jo monessa eri jutussa, mutta myös uutta tietoa saatiin. Yhden lapsen kommentti ”Olisin voinut jäädä tänne koko päiväksi” piti kyllä paikkansa meidän kaikkien osalta.Toukokuu 2021

Toukokuun aikana on nautittu kesäisestä lämmöstä ja välillä värjötelty sateessa ja kylmässä tuulessa. Joka säälle löytyy kuitenkin mielekästä puuhaa, ja samalla ollaan harjoiteltu pukeutumista sään mukaisesti. Yhdessä on pohdittu mitä puetaan päälle, jos paistaa aurinko tai pihalla on valtavia lätäköitä.

Vanha Oulu -projektissa on tutustuttu enimmäkseen oman päiväkotimme ja Nuottalan talon historiaan.

 

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Olemme saaneet tutustua urdun kieleen pakistanilaisen harjoittelijamme Tahirin avustuksella. Laskeminen kymmeneen saakka sujuu jo melko hyvin…Tahir on päiväkodissamme kolmen viikon harjoittelussa oppiakseen lisää suomea, ja lapset ovatkin toimineet innokkaina opettajina