Saksanpähkinän kuukausitiedote

JOULUKUU 2021

Joulukuu on mennyt päiväkodilla mukavan odottavissa tunnelmissa joulua eri tavoin valmistellen ja juhlien. Vaikka erilaiset flunssataudit ovat olleet meillä harmina, niin monenlaista olemme myös tehneet.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Joulukuun alussa odottelimme perinteisesti Nikolausta vierailulle.  Muistelimme tuttuja Nikolaus- lauluja, tutustuimme tarinaan sekä leikimme Nikolaukseen liittyviä erilaisia leikkejä. Koristelimme lisäksi pussit, joissa Nikolaus tuo mukanaan perinteiset tuomisensa. Onneksemme Nikolaus sitten saapuikin meitä tervehtimään ja tuli tänä vuonna ihan sisälle asti. Lauloimme hänelle lauluja, vaihdoimme kuulumisia ja lopuksi Nikolaus jakoi meille omat tuliaisensa. Välipalalla herkuttelimme sitten tuliaispussin sisällöllä.

Harjoittelimme tonttulauluja yhteistä joulujuhlaamme varten ja lisäksi olemme laulaneet muita tuttuja joululauluja. Lisäksi olemme kuunnelleet paljon sekä suomen- että saksankielistä joulumusiikkia.

Kädentaidoissa olemme valmistelleet erilaisia joulukoristeita. Seinälle on koristeltu kuusia ja lisäksi on tehty erilaisia ripustettavia koristeita, joissa on harjoiteltu leikkaamista, sommittelua, pujottelua ja ompelemista. Osa kokeili myös neulahuovutusta tekemällä joulukuusen palloja. Pienet tekivät omat joulumaalauksensa ilmapallojen kanssa. Lapset pääsivät myös leipomaan pipareita joulujuhlaa varten.

Jouluviikolla testasimme päiväkodin uutta videotykkiä ja valkokangasta katsomalla pari jouluista ohjelmaa pienellä porukalla.

Minä ja meidän yhteisömme:

Joulukalenteri on tänä vuonna ollut päiväkodin oma ”joulujuna”, jossa jokaisella lapsella oli itse askarreltu oma vaunu. Päivittäin tonttu toi meille lapsen nimen ja kyseinen lapsi sai sytyttää kynttilän omaan vaunuunsa ja vaunusta löytyi pieni yllätys. Päivän päätteeksi oman vaunun sai viedä kotiin ja joulun lähestyessä juna ikkunalaudalla on lyhentynyt.

Joulujuhla vietettiin tänä vuonna ulkona. Lyhtyjuhlan peruunnuttua marraskuussa järjestimme lapsille ja perheille ”valojuhlan”, jossa laulettiin sekä joululauluja että lyhtyjuhlalauluja. Päiväkodin pihalla oli kaunis tunnelma valoineen ja samalle illalle sattui myös hieno kuutamo. Lapset lauloivat ja esiintyivät hienosti ja lopuksi herkuteltiin glögillä ja pipareilla. Jokaiseen ulkojuhlaan kuuluva hippaleikki huipensi tietysti illan.

Piki-kirja on nyt luettu loppuun ja syksyn aikana olemme oppineet monenlaista tunteista ja kaveritaidoista.


Kasvan, liikun, kehityn:

Joulukuussa jumppa jäi tauolle ja lapsia on kannustettu ja ohjattu liikkuviin leikkeihin ulkoilujen aikana. Tonttukoulussa on harjoiteltu erilaisia tonttujen liikuntataitoja aina sinisen huoneen aikaan.


Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Lapset ovat päässeet ratkaisemaan jouluisia arvoituksia kuuntelemalla äänimaisemia ja yhdistämällä niitä oikeaan asiaan. Lisäksi teimme piirrosarvailuja jouluisista asioista, ja tunnistimme pantomiimista tonttujen käyttämiä kulkuneuvoja.

Metsämörriin teimme oman lumilyhdyn ja samalla mietimme ja tutkimme, mitä erilaisesta lumesta voi tehdä. Seuraavalla viikolla laitoimme lyhtyyn kynttilän ja pidimme Metsämörrin sekä metsän eläinten omat pikkujoulut leikkimällä Karhu nukkuu- leikkiä sekä lukemalla tarinan Metsämörrin jouluaatosta. Tutut leikit ovat myös jatkuneet metsässä ja talvinen luonto tuo oman lisänsä leikkeihin.

Eskarissa on keskitytty matemaattisiin taitoihin sekä kynätehtäviin. Lisäksi eskariporukka piti omat pikkujoulunsa viimeisellä yhteisellä eskarikerralla.

Saimme päiväkodille lahjoituksena entisten päiväkotilaisten vanhoja junia. Junaleikit ovat olleet kovasti esillä nyt joulukuussa. Erilaisia ratoja on rakennettu sekä mietitty, miten kaarteet ja sillat saadaan parhaiten rakennetuksi. Radan varrella on näkynyt myös lentokoneita ja laivoja.