Saksanpähkinän kuukausitiedote

JOULUKUU 2020

Joulukuussa olemme valmistelleet monin eri tavoin joulua. Olemme nauttineet päiväkodille luodusta jouluisesta tunnelmasta ja viettäneet yhteistä joulujuhlaa. Monia eri taitoja on opeteltu ja harjoiteltu tunnelmoinnin ja valmisteluiden lomassa.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Saksalainen Nikolaus vieraili jälleen päiväkodissa, tällä kertaa tosin vain ikkunan takana. Hän toi mukanaan kirjeen lapsille sekä yllätyspussit, jonka jokainen lapsi oli saanut koristella itse. Nikolauksen vierailua varten lapset ovat muistelleet vanhoja tuttuja Nikolaus-lauluja sekä tutustuneet saksalaiseen perinteeseen muutenkin. Lisäksi lapset ovat tehneet riimittelyä saksaksi Nikolaukseen liittyvien sanojen ja kuvien avulla. Saksankielisistä joululauluista tutuiksi ovat tulleet muun muassa O Tannenbaum ja Kling Glöckchen klingelingeling.

Ennen joulua lauloimme lasten toivejoululauluja. Mukana oli perinteisiä tonttu- ja rekilauluja, mutta myös joulujuhlaa varten opetellut uudet joululaulut olivat parin lapsen toiveena.

Kädentaidoissa olemme valmistelleet erilaisia joulukoristeita. Hahmottamista ja muotoilua harjoiteltiin savitonttuja tehdessä, hienomotorisia taitoja perinteisessä joululintuaskartelussa. Nuorimmat pähkinät harjoittelivat pujottelua omassa tonttuaskartelussaan ja isommilla omassa tonttuaskartelussaan harjoiteltiin tarkkaavaisuutta ja sorminäppäryyttä. Jokainen sai painaa kotiin vietäväksi myös oman joululiinan.

Tarinatiistaissa ollaan luettu Peten ja Pulmun joulukiireistä ja tarinan pohjalta lapset saivat tehdä oman esinetarinansa. Lisäksi tutustuimme Olli Oksamiehen seikkailuihin. Katsoimme kirjan pohjalta tehdyn animaation lopun ja lapset saivat pohtia sen pohjalta, mitä Ollille olisi voinut tapahtua. Luimme kirjan ja lopuksi katsoimme vielä koko animaation. Pohdimme kirjan ja elokuvan eroja sekä lukijan/katsojan kokemuksia. Lopputulos oli, että molemmat ovat tärkeitä ja omalla tavallaan hyviä tapoja tutustua erilaisiin tarinoihin.

Tiernapoikaperinteeseen tutustuttiin kuuntelemalla ja katselemalla esityksiä You tubesta. Tutustuttiin esityksen hahmoihin ja jokainen sai värittää oman kuvan tiernapojista. Tarjolla oli viittoja, miekkoja ja kruunuja tiernapoikaleikkiä varten.

Minä ja meidän yhteisömme:

Joulukalenterissa tänä vuonna toripolliisi on tuonut meille postia vanhasta Oulusta. Jokainen lapsi on vuorollaan saanut etsiä kyseisen päivän kuoren ja kuoresta on löytynyt Oulu-aiheinen postikortti tai minipalapeli. Lisäksi kuoressa on ollut arvoitus ja sen pohjalta olemme saaneet tutustua erilaisiin jouluperinteisiin ja niiden muuttumiseen. Loppua kohden lapset ovat jo aika hyvin perillä siitä, että useat suomalaiset jouluperinteet ovat saapuneet meille Saksasta ja ne ovat yleistyneet noin sata vuotta sitten.