Huhtikuu

Huhtikuussa päästiin nauttimaan nopeasta kevään tulosta ja valmistauduttiin pääsiäisen viettoon. Muitakin tulevia juhlia valmisteltiin, kuten vappua ja äitienpäivää.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Esikoululaiset jatkoivat lukuhöperöprojektia tutustumalla runokirjoihin ja tietokirjoihin. Tietokirjallisuus on tullut meille kaikille tutuksi myös metsäprojektin aikana etsiessämme tietoa kasveista, eläimistä ja nyt keväällä ötököistä. Sinisessä huoneessa on myös luettu runoja huhtikuun aikana.

Satuhierontaa on tehty jumpassa ja päiväkodin arjessa pitkästä aikaa. Se on ollut niin mukavaa, että lapsetkin ovat innostuneet tekemään omia satuhierontatarinoitaan. Omia teatteriesityksiäkin on syntynyt lasten toimesta.

Uusia ja vanhoja pääsiäislauluja on laulettu suomeksi ja saksaksi, sekä askarreltu munia, pupuja ym. pääsiäiseen liittyvää. Ötökkäaiheita aloiteltiin askartelemalla vapuksi asmpiais- ja leppäkerttuleijat sekä koristeeksi silkkipaperiperhosia.

Minä ja meidän yhteisömme:
Pääsiäisvaelluksella käytiin keskustan seurakuntatalolla ja siellä tutustuttiin kirkolliseen pääsiäistarinaan. Päiväkodilla puolestaan järjestettiin vaihtoehtoinen pääsiäisvaellus, jossa tutustuttiin pääsiäisen perinteisiin. Pääsiäisperinteisiin tutustuttiin myös yhteisesti pääsiäispupun vierailua ihmettelemällä, istuttamalla pääsiäisruohoa, värjäämällä munia ja maistelemalla erilaisia pääsiäisajan ruokia.Anne-Marin jäämistä vauvalomalle juhlistettiin Babyshower-yllätyksellä. Lapset saivat miettiä nimiehdotuksia, arvioida vatsan ympärysmittaa villalangalla, pukea vaippaa kilpaa Anne-Marin kanssa sekä tunnistaa vauvan tarvikkeita KIM-leikkiä leikkimällä. Iloinen yllätys oli myös perheiden kirjoittamat ja kauniisti koristellut reseptit, jotka kerättiin hienoon kansioon.


Kaikki pääsivät vaikuttamaan ja antamaan äänensä metsän vaaleissa, joissa äänestettiin suosituin metsän eläin. Äänikuninkaat olivat tällä kertaa ilves ja karhu. Lapset saivat miettiä jokaiselle ehdokkaana olevalle eläimelle vakuuttavat perustelut, miksi juutri se ansaitsisi tulla valituksi suosituimmaksi eläimeksi ja viikon aikana sekä lapsilla että vanhemmilla oli mahdollisuus suorittaa virallinen äänestys.Perinteistä vappujuhlaa vietettiin ulkosalla leikkimällä laskuvarjokankaalla ja ilmapalloilla, häntäpalloilla ja lennättämällä itse tehtyjä leijoja. Juhlan kruunasi piknik omien eväiden parissa.Kasvan, liikun ja kehityn:
Harjoittelijamme Joona piti suurimman osan huhtikuun jumpista ja lapset pääsivät pelaamaan ja harjoittamaan erilaisia perusliikuntataitoja eläinten liikkumiseen perustuen. Jumpat sisälsivät muun muassa pallon käsittelyä, ratoja, hyppyjä, juoksulenkkejä sekä rentoutuksena satuhierontaa.Pihaliikunta ehti kuukauden aikana muuttua talvitouhuista keväiseksi liikkumiseksi, sillä lumet sulivat ensin lätäköiksi ja pihan kuivuttua sekä kiikut että polkupyörät ehdittiin ottaa varastosta esiin! Metsämörrimetsässä lumen sulaminen on innostanut erilaiseen liikkumiseen. Lumen alta paljastuneita oksia on kerätty ja kokeiltu niiden kellumisominaisuuksia vedessä. Kunnon liikuntaa oli myös lautojen sahaus ja naulaus parin metsämörriretken ajan.Tutkin ja toimin ympäristössäni:
Pääsiäisruohon kasvatuksesta innostuneina olemme laittaneet kasvamaan myös herneitä, porkkanaa, avokadoa ja tomaattia. Tutkimme mielenkiinnolla, lähteekö tomaatti kasvamaan pelkistä tomaatinsiivuista tai porkkana kannan palasesta.


Vesiprojektin aikana askarrellut laivat pääsivät tositoimiin metsämörrin vesistöissä, kun kokeilimme niiden purjehduskykyjä. Kaikki laivat pysyivät hienosti pinnalla ja uivat tuulen vieminä tai keppien ohjaamina rannalta toiselle. Innostuimme myös testaamaan erilaisten luonnosta löytyvien kappaleiden kelluvuutta.


Tutkimushuoneessa on värjätty munia sipulinkuorella, punajuurella ja kurkumalla sekä askartelumunia erivärisillä kynsilakoilla. Munankuoren rakenneteen käyttäytymistä etikkavedessä on myös seurattu. Uutta tutkimusintoa on tuonut kevään saapuminen ja teimme kevään merkkien seurantalomakkeen, johon merkitään eri lintuja, hyönteisiä tai kasveja koskevat havainnot.