Saksanpähkinän kuukausitiedote

KESÄKUU 2022

Kesäkuu alkoi aurinkoisilla ilmoilla ja olemmekin ulkoilleet runsaasti. Sateitakin kyllä saatiin, ja ne otettiin tyytyväisinä vastaan, sillä sade on hyväksi istuttamillemme kasveille.  Kesäsetelityöntekijöinä ovat työskennelleet Elle ja Oona, entiset Saksanpähkinät. Sanoimme myös hyvästit Larsille, joka lähtee kohti uusia haasteita. Myös Mintun sijaisuus päättyi juhannukseen. Minttua toki tapaamme vielä syksyllä satunnaisten sijaisuuksien merkeissä.

Kielten rikas maailma ja ilmaisun monet muodot:

Kesäkuussa on lauleskeltu kesäisiä lauluja ja lueskeltu kasvien kasvatukseen liittyviä kirjoja. Kävimme myös kirjastossa lueskelemassa kirjoja. Käden taidoissa keskityttiin enimmäkseen värittelyyn, piirtämiseen ja kynätehtäviin.

Viimeisellä viikolla vietimme sinisen huoneen porukalla elokuvailtapäivää. Saksanpähkinän elokuvateatteri esitti videotykillä Bambin, ja kuten oikeissakin elokuvissa, tarjolla oli popcornia.

Minä ja meidän yhteisömme:

Vielä ennen kesälomille lähtöä Pähkinän sairaala muuntautui Pähkinän kampaamoksi. Meillä vieraili tuttu ope/entiseltä ammatiltaan kampaaja Sonja tekemässä kampauksia lapsille. Jokainen sai tuoda omat kampaustarvikkeensa ja toivoa haluamaansa kampausta.

Kauppaleikki kiinnosti edelleen, ja uusia hinnastoja kirjattiin innokkaasti kaupan seinille, samoin kuvia tuotteista.

Viime vuoden esikoululaiset vierailivat viimeisellä viikolla tervehtimässä päiväkotilaisia. Saimme kuulla kuulumisia koulusta, ja muistelimme yhdessä vanhoja tuttuja saksankielisiä pelejä ja leikkejä.

Kasvan, liikun, kehityn:

Sinisen huoneen aikana olemme hyödyntäneet aurinkoisia ilmoja ja viettäneetkin paljon aikaa ulkona erilaisten pallopelien, liikuntatehtävien ja hippaleikkien merkeissä. Samalla on harjoiteltu yhteistyötaitoja, sääntöjen mukaan toimimista ja ohjeiden kuuntelemista sekä noudattamista. Liikuntataidoista perusliikuntataidot, reaktiokyky ja pallonkäsittelytaidot ovat olleet harjoittelun tavoitteina. Lisäksi perinteisiä pihaleikkejä on muisteltu. Myös viimeisessä jumpassa koulun tiloissa harjoiteltiin pallonkäsittelytaitoja.

Parkourpuistossa vietettiin sadepäivää temppuilun merkeissä, mikä on aina mukavaa vaihtelua pihaleikeille!

Tutkin ja toimin ympäristössäni:

Kesäkuussa kävimme lasten kanssa istuttamassa tomaatit, kurkut ja perunat istutuslaatikkoon. Myöhemmin ruohosipuli liittyi muiden kasvisten seuraan, ja saimme lahjaksi myös uudet kurkuntaimet nuutuneiden tilalle.

Metsämörri näyttäytyi lopultakin metsämörrimetsässä käyden tervehtimässä lapsia. Metsässä on tehty metsäisiä taideteoksia harjoitellen pareittain työskentelyä ja toisen huomioimista. Metsämörrin johdolla etsittiin myös erilaisia metsään piiloutuneita hyönteisiä ja otuksia.

Rakentelupalikat ja legot ovat olleet kesäkuussa ahkerassa käytössä, ja mitä hienoimpia rakennelmia on syntynyt. Muuttuva labyrintti on ollut peleistä suosituin.

Nuppusretkeläiset kävivät retkeilemässä kasvatuslaatikoilla, missä tutkittiin erilaisia kasveja ja istutuksia. Kasvien värejä sitä, missä ne kasvavat, harjoiteltiin leikkimällä liikuntaleikkejä. Linnut kiinnostivat nuppusretkeläisiä vieläkin, joten loppuretki menikin kuunnellessa lintujen ääniä ja bongatessa ohi lenteleviä lintuja